Opskrift på hjemmelavede tarteletter af butterdej
Købevarianterne når ikke de her hjemmelavede tarteletter af butterdej til sokkeholderne! De har en skøn smag, er knasende sprøde og helt lette. Og slet ikke kedelige og halv-tørre, som jeg synes, man ofte oplever med købte tarteletskaller.
Egentlig er det måske lidt at trække den at kalde tarteletskallerne helt hjemmelavede. For butterdejen køber jeg altså, og det er den eneste ingrediens. Hjemmelavet butterdej har jeg dog aldrig helt haft succes med, så det her må blive et godt kompromis mellen en 100% hjemmelavet tartelet og en købevariant.
TIP: Prøv også andre skønne opskrift på mormormad såsom boller i karry, min bedste broccolitærte og den gode mørbradgryde med bacon.
Blindbagning af butterdej
Til at lave tarteletter af butterdej, skal du blindbage butterdejen. Blindbagning er en teknik, hvor en dej først bages i formen fyldt med tørrede bælgfrugter. Deres vægt holder dejen på plads langs formen, så den ikke hæver op.
Jeg bruger her tørrede kikærter, men alle former for tørrede bælgfrugter kan bruges. Når de først er brugt til blindbagning, vil jeg ikke anbefale dig at spise bælgfrugterne efterfølgende. Men du kan sagtens gemme dem til næste gang, du skal blindbage i en pose i skabet.
Når butterdejen er trykket forsigtigt ned i formen, lægger jeg bagepapir ovenpå, inden det fyldes med tørrede bælgfrugter. Et godt tip er at krølle bagepapiret sammen, så det bliver godt krøllet, inden du lægger det over butterdejen. På den måde kan det nemmere passe ned i formen.
Når butterdejsskallerne er blindbagt fjernes bælgfrugterne og bagepapir, og så skal de bages flot gyldne, inden de er klar til servering.
Fyld til hjemmelavede tarteletskaller
Som fyld til de hjemmelavede tarteletter, kan jeg naturligvis anbefale den helt klassiske variant med kylling og asparges. Her bruger jeg kyllingebryst eller kødet fra en hel kylling kogt til hønsekødssuppe til at lave det dejligste tarteletfyld.
Det kan dog også være lækkert at lave alternativt fyld af fisk og skaldyr og servere skallerne som en flot forret. Prøv eksempelvis at fylde dem med laksemousse, som jeg gør i opskriften på disse fine filodejsskåle. Du kan også bruge røget laks og friske, sprøde grøntsager sammen med pesto, som jeg gør i denne opskrift på butterdejsreder med laks.