Hvedeknopper med kardemomme
Varme hveder forbinder nogle med tørre, kedelige lyse boller uden smag. Men sådan behøver de virkelig ikke være – i hvert fald ikke, når de er nybagte! Min opskrift på hveder er en blød, sød, luftig og farligt god bolle.
Hvederne bages som “knopper”, hvor de hæves og bages sammen i et fad. På den måde vokser de sammen, så man får den fine firkantede form med bløde kanter. Det giver en ekstra luftig og blød bolle, der både smager fantastisk nybagt eller dagen efter sprød og ristet.
Jeg smager mine hvedeknopper til med kardemomme, der virkelig giver en herlig smag. I opskriften bruger jeg hele 2 tsk. stødt kardemomme, men du kan sagtens nøjes med en enkelt, hvis du synes. Herhjemme elsker vi smagen af kardemomme i bagværk, så det er ikke noget, jeg sparer på 😉
TIP: Prøv også min opskrift på bløde chokoladeboller eller juleboller
Hvornår spiser man varme hveder?
At spise varme hveder er en skik helt tilbage fra 1800-tallet. Den opstod, fordi alle – selv bagerne – skulle have fri på Store Bededag. Derfor bagte de hveder, som folk kunne spise dagene efter. Den gang var lyst hvedebrød en luksus-spise, perfekt der blev spist på fest- og helligdage. Bollerne var derfor kridhvide tvebakker, lavet til, at de kunne ristes og på den måde forblive friske. Sådan kunne man spise dejligt brød, selvom bagerne holdt helligdagsfri.
Hvornår man bør spise varme hveder i dag, er der lidt uenighed om. Nogle spiser dem dagen før og andre på selve Store Bededag. I min familie bager vi varme hveder om aftenen før store bededag. Der spises de helt nybagte og lune (og altså ikke ristet – det synes jeg er en skam, når de lige er kommet ud af ovnen). Og så spises resten af bollerne til morgenmad på Store Bededag, hvor de ristes og nydes varme med et godt lag smør. Jeg er særligt vild med at have forberedt lidt hjemmelavet smør til anledningen!
Jeg forestiller mig, at det også er sådan, man gjorde helt traditionelt. At man nød en enkelt lun hvedeknop (eller to), hentet med hjem fra bageren torsdag aften. Og så kunne man spise dem ristet dagen efter, imens hele Danmark holder fri.
Tips til de bedste varme hveder
Jeg har eksperimenteret mig frem til hvad, jeg synes er den absolut bedste opskrift på varme hveder. Generelt er der
- Husk, at dejen ikke skal blive for tør. Du må endelig ikke tilsætte for meget mel. Dejen må gerne klistre en smule, for den vil blive lettere at forme efter hævning.
- Ælt dejen rigtig godt. Du ønsker et stærkt glutennetværk i din dej, så hvederne vil hæve flot og blive luftige.
- Hvis du ikke nyder hvederne i løbet af et par dage, smager de bedst, hvis du opbevarer dem i fryseren. Hold kort bollerne under koldt vand fra vandhanen, så de bliver fugtige i overfladen, inden du luner dem i ovnen. Så får du (næsten) nybagte hveder.
TIP: Prøv også min opskrift på glutenfrie sunde bananboller med chokolade
Tips til koldhævede varme hveder
Ønsker du at lave koldhævede varme hveder, skal du lave opskriften med kold mælk og bruge blot 10 g gær. Lad bollerne hæve en time, før de trilles og kommes i fadet. Derefter kan du dække fadet til med husholdningsfilm (så overfladen ikke tørre ud) og komme fadet i køleskabet natten over. Dagen efter tages fadet ud, når du tænder for ovnen. Når ovnen er varm, bages bollerne.
Varme hveder med fuldkorn
Hvis du vil lave varme hveder med fuldkorn kan du erstatte 150 g hvedemel med 100 g fuldkornsmel. Du skal altså bruge 50 g mindre mel i opskriften, da fuldkorn suger mere væske.
Hveder med surdej
Hvis du vil bage varme hveder med surdej kan du sagtens tilsætte 2-4 spsk. surdej til dejen. Da du bruger gær som hævemiddel, kan du bare tage din surdej direkte fra køleskabet, uden at den er aktiv. Den vil dog stadig bidrage med god smag og øge bollerne holdbarhed.