Udgivet i samarbejde med Esbjerg Erhvervsudvikling
I dette blogindlæg finder du en rejseguide til Vestkysten. Skønne natur- og smagsoplevelser ved Vadehavet, Fanø og Ribe.
Det er på mange måder lidt fjollet, at vi ofte skynder os ud af landet, så snart vi får ferie. Forstå mig ret: Jeg elsker at rejse og opleve nye steder. Men hvem siger, at vi skal flyve til Bali eller Gardasøen for at få én på opleveren?
Tur til Vestkysten
At vi har masser af skønne oplevelser i ‘egen baghave’ blev jeg mindet om dette efterår, hvor min mor og jeg tilbragte to dage på Vestkysten. Da vi kørte hjem, var vi helt fyldt op, mætte og glade af vidunderlig naturoplevelser, god mad og kultur – på samme måde som når man vender retur fra en rejse. Men ikke mere end små to timers kørsel skulle der til, før jeg følte os som turister i eget land.
Mor-datter-tur
De sidste år er mine forældre begyndt at tage på ture med os tre døtre på tomandshånd. Der bliver planlagt ‘Far-Johanne-dage’, ‘Mor-Kirstine-dage’ og ‘Far-Emma-dage’ på kryds og tværs, og denne gang var det altså tid til en par ‘Mor-Emma-dage’. Jeg synes, det er så rart (også) at bruge tid med mine forældre alene, for samtalerne og dynamikken er altså anderledes, end når hele familien er samlet. Man lærer ligesom sine forældre at kende på en anden måde – som voksen! Så hermed en kærlig opfordring fra mig til jer: Invitér jeres forældre på tur. En tur i biffen, på din yndlingscafé eller måske et par dage ved Vestkysten. Sidstnævnte kan i hvert fald anbefales – se bare hér:
Ribe
Nu til første stop på vores tur: Ribe. Danmarks ældste by, omgivet af storslået natur og fyldt med små, brostensbelagte gader, skæve bindeværkshuse – og en del turister 😉
Vadehavscentret
Okholmvej 5, Vester Vedsted, Ribe, Åbent: 10-16
Vi startede vores tur med et besøg på Vadehavscenteret, Det kan i dén grad anbefales, både fordi bygningen i sig selv er smuk, men også fordi den 1000 m2 store udstilling virkelig fascinerer. Vi blev klogere på Vadehavets landskab og trækfuglenes rejse, og der var så meget at se og snakke om.
Domkirken
Torvet, 6760 Ribe. Gratis adgang – 20 kr. for adgang til tårnet
Domkirken skal man naturligvis forbi, når man er i Ribe. Det er Danmarks ældste domkirke, og bestemt et besøg værd. Desværre var tårnet under renovering, men dér vil jeg op en anden gang.
Sort Sol
Om eftermiddagen tog vi på en guidet tur ud til kysten i håbet om at opleve sort sol. Det er et naturfænomen, hvor stære på træk samles i store flokke og danser på himlen, inden de går ned på jorden for natten. Og heldigvis gav både solnedgang og stære os et magisk ‘show’.
.
Man ved aldrig, om man kommer til at opleve stærene danne mønstre på himlen og skygge for solen, for det afhænger af, hvor de går ned, hvor mange de er, og om der er en rovfugl i nærheden. Man må altså værne sig med timevis af tålmodighed uden nogen garanti, og det er i og for sig lidt af en øvelse. Men heldigvis kan man næsten altid nyde solnedgangen, der sjældent skuffer.
Weis Stue
Torvet 2, Ribe
Her spiste vi en herlig frokost på ægte kro-manér. Vi bestilte hver en fiske-tallerken og sad i den gamle, skæve krostue med udsigt over mod domkirken.
Temper Chokolade
Nederdammen 32, Ribe
Hvis man er glad for chokolade (og det ved I, jeg er) må man her forbi. Disken rummer fyldte chokolader og flødeboller, der er håndlavet i Ribe med lokale ingredienser og Valrhona chokolade. Super lækkert og meget smukt.
Kolvig
Mellemdammen 13, Ribe
Her nød vi den helt store menu med jeg-ved-ikke-hvor-mange retter og fremragende vin. Alt var simpelt, klassisk, lige tilpas eksperimenterede og meget velsmagende. Det bedste måltid på turen ifølge min mor.
Hotel Dagmar
Torvet 1, Ribe
Vi overnattede på Hotel Dagmar, der ligger lige overfor domkirken. Et gammelt, charmerende hotel, med en god (stor) morgenbuffet.
Fanø
Dagen efter tog vi videre til Fanø. Her har jeg været på ferie som barn, så det var skægt at besøge øen igen sammen med min mor. Vi cyklede rundt på øen og det kan anbefales, hvis vejret er godt, og man er i bare nogenlunde cykel-form.
Færgen
Dokvej 5, Esbjerg – find sejlplanen her
Det tager bare 12 minutter at komme med færgen fra Esbjerg til Fanø. Tag enten bilen med, eller lad den stå i Esbjerg, for du kan sagtens gå eller cykle rundt på den lille ø.
Leje af cykler
FriBike Shop, Mellemgaden 12 (350 meter fra færgen).
Cyklerne lejede vi hos FriBike Shop, bare 350 meter fra færgen. Servicen var tip top, men det eneste, jeg savnede, var, at der fulgte cykelhjelme med.
Østersfestival
Vi var så heldige, at der var Østersfestival på Fanø i de dage, vi besøgte byen. Derfor var der et street food marked i Nordby, hvor lokale producenter serverede deres delikatesser – fx Fanø Laks, Fanø Bryghus og selvfølgelig østers! Se om du er lige så heldig med datoerne som os på hjemmesiden her.
Rudbecks
Hovedgaden 90, 6720 Fanø
Det her var lige et sted for mig! Kreativ, økologisk hjemmelavet mad tilberedt af lokale råvarer. Vi fik hver en tapas-tallerken, og den var fyldt med så mange lækre delikatesser. Stor anbefaling!
Esbjerg
Jeg har et par veninder, som kommer fra Esbjerg, men ellers har jeg intet forhold til byen. Og jeg tror faktisk aldrig, jeg har været der – altså før nu. Min mor og jeg brugte en eftermiddag på at udforske, hvad Danmarks femtestørste by er for en størrelse, og udover lidt shopping (det lader de til at kunne finde ud af i Esbjerg) kiggede vi blandt andet forbi:
Mennesket ved Havet
Sædding Strandvej 1, Esbjerg
Vi startede dagen med at kigge forbi ‘De fire hvide mænd’, der kigger ud over bugten. Den 9 meter høje skulptur er udført af billedhuggeren, maleren og grafikeren Svend Wiig Hansen, og det er klart et besøg værd.
Kaffesmeden
Smedegade 5, 6700 Esbjerg
En lille øko-café, der serverer fremragende kaffe i drønhyggelige omgivelser. Vi var så heldige, at vejret tillod, at vi kunne nyde kaffen i den fine baggård.
Rankin Park
Skolegade 43, Esbjerg
Hos Rankin Park sammensætter man selv en tallerken af forskellige fyldige salater og grønne retter.