Udvalget af vinterens råvarer er sparsomt. Godt nok kan vi nyde, at der bliver imponeret saftige citrusfrugter og dybrøde granatæbler. Men vælger vi lokalt og økologisk, står menuen på kål og rodfrugter. Og flere kål og rodfrugt. Heldigvis er det grøntsager, der er enormt alsidige. Hvis vi formår at udnytte dem, varierer tilberedningsmetoderne og forstærker gavmildt med krydderidåsen, kan det lykkes at komme igennem vinteren uden at gå ned på hverken farve eller smag på tallerkenen.
Inspiration til herlig vintermad
Nu hvor vi har taget hul på vintersæsonen, har jeg lyst til at dele inspiration til dejlig vintermad. I dette blogpost kan du derfor lade dig inspirere af, hvilke råvarer, du kan spise løs af den næste tid. Nogle af mine favoritter har jeg samlet nedenfor sammen med links til opskrifter på lunende, lækker og grøn vintermad. Jeg håber, det kan inspirere ♥
Læs også om de andre årstiders skønne råvarer:
Sommerens råvarer / Forårets råvarer / Efterårets råvarer
Grønkål
Grønkåls sunde og fiberrige blade siges at smage bedst, når de har fået den første frost. Og hvis ikke temperaturen allerede har sneget sig under frysepunktet, sker det vist meget snart. Jeg er vild med at bruge grønkål i salater, hvor jeg masserer bladene godt og længe, så fibrene nedbrydes, og kålen bliver blød og saftig. Og så steger jeg ofte grønkål eller vender bladene i gryderetter, hvor de bliver smukt grønne og smagfulde.
Opskrifter med grønkål:
- Quinoasalat med ristet blomkål
- Kålchips med sour cream & onion
- Græskarsalat
- Grønkålssalat med granatæble, feta og aubergine
- Kyllingegryde med fennikel og grønkål
Pastinak
Selvom pastinak tidligere har været en af de mest anvendte rodfrugter i det danske køkken, oplever jeg, at det er blevet lidt en overset rodfrugt. Og dét er en skam, for pastinak er fantastisk til at give umami-smag til alt fra suppe til vegetardeller. Rødderne smager også vidunderligt, når den skæres ud i fritter, der bages sprøde i ovnen. De bliver helt sprøde udenpå (mere end andre rodfrugter) og bløde indeni – lige til at dyppe en god dip.
Opskrifter med pastinak:
- Quinoa paneret laks med pastinakfritter
- Risotto med pastinak og æble
- Krigsfisk
- Quinoabøffer med pastinak og butterbeans
- Langtidsstegt skank med rodfrugter
Citrusfrugt
Vinterens friske pift! På denne tid af året finder vi de bedste citroner, mandariner, appelsiner, klementiner, pomelo- og grapefrugter. Godt nok er de at finde i supermarkederne året rundt, men om vinteren bliver de fleste citrusfrugter høstet, og derfor er det netop nu, de smager aller skønnest. Brug både citrusfrugter i søde opskrifter eller for at give syrlig-sødme til vinterens tunge retter. Og husk at vælge økologisk, hvis du skal bruge skallen.
Opskrifter med citrusfrugter:
- Havrevafler med appelsin-tahincreme
- Blodappelsen-galette med mandelsmør-creme
- Vinter-sangria
- Salat med varmrøget laks og avocado
- Citronkage med polenta & mandler
Rødbede
Med sin intense farve er rødbeden ikke blot utrolig smuk men også ufattelig sund. Grøntsagen er god for vores lever, hjerte og blodgennemstrømningen, så det er bare at spise løs og styrke kroppen ekstra i de kolde måneder. Heldigvis er det ikke svært at snige mere rødbede ind i kosten, for rodfrugten tilføjer en dejlig jordagtig sødme til maden – og naturligvis sin fine farve, som man kun kan blive i godt humør af.
Opskrifter med rødbede:
- Boghvedesalat med bagte rødbeder
- Salat med and, gedeost og bagte rødbeder
- Rødbedebrud
- Smoothie med rødbede
- Rødbedebøffer
Æbler
Et sprødt efterårsæble er noget af det bedste, jeg ved. Helgidvis bugner haver og supermarkeder af smukke danske æbler på denne tid af året, så der er rig mulighed for at nyde dem, frisk fra gren, i salater, kager eller på morgenmaden. Jeg bruger både æbler i det søde og salte køkken. Til alt fra æblegrød til æbleflæsk. Skæret i helt tynde skiver og vendt i en salat eller som sprøde tern på min morgengrød.
Opskrifter med æbler
- Spidskålssalat med æbler
- Æbletærte
- Grøn salat med æble og parmesan
- Pizza med æble
- Hvidkålssalat med æble
Find mere inspiration i Grøntsagsglæde
I min kogebog Grøntsagsglæde deler jeg mine opskrifter på sæsonernes bedste salater og tilbehør. Bogen følger årets gang, da du på den måde sikrer, at opskriftens råvarer smager allerbedst – og gør det muligt for dig at købe lokalt og økologisk samt at spare lidt håndører. Læs mere og køb bogen lige her.