Waldorfsalat med kylling

Spiser I Waldorfsalat juleaften? I min familie gør vi, og jeg var overbevist om, at det var obligatorisk i de fleste hjem, men tager jeg Simons ansigtsudtryk, når jeg forsøger at forklare ham det magiske ved den mægtige julesalat, i betragtning, må jeg nok erkende, at det langt fra er tilfældet. Han synes bare mest af alt, det lyder som en (ikke særlig appetitlig) frugtsalat, og er overbevist om, at det er min famile, der slet ikke har forstået, hvad der hører sig til på julebordet. Og her snakker vi bare om tilbehør… Det er nok liiige nogle ting, vi skal have snakket igennem, inden vi skal holde jul sammen først gang ?
Jeg er ualmindelig glad for waldorfsalat til julemaden. Så glad, at jeg i min første kogebog delte en opskrift, hvor jeg havde tryllet salaten fra tilbehør til måltid, ved at tilsætte pocheret kylling og skrue lidt på ingredienslisten her og dér, for at gøre den en lille tand sundere. På denne måde gør waldorfsalaten sig ikke kun fantastisk julebordet (jo den gør, Simon!!), den fungerer også som fyldig og alligevel forfriskende måltidssalat året rundt.
Opskriften fra “Skønne salater & vidunderligt tilbehør” deler jeg med jer her under. Ved at tilføje kyllingekød til salaten sikrer man ikke blot mætte og glade maver, man giver også salaten en snert af den klassiske kyllingesalat, noget der klæder den berømte waldorfsalat i sådan en grad, at man bliver helt tvivl om, hvorvidt dette i virkeligheden er den oprindelige opskrift.
Waldorfsalat-med-kylling-
{ Måltid til 4 personer }
TIP: Du kan bruge en rest kyllingekød i salaten eller pochere ferske kyllingefileter for at give kødet ekstra saft og smag.
Pocheret kylling
500 g kylling (inderfilet eller bryst) delt i 3 på langs
1 løg
2 fed hvidløg
2 laurbærblade
1 tsk. hele peberkorn
2 tsk. salt
1⁄2 liter vand
Skær løget i både og hvidløget i skiver. Bring vand og alle smagsgiverne i kog, og tilsæt kyllingen.
Lad gryden simre i 10 minutter, inden kyllingen tages op. Skær et snit i den tykkeste filet, og tjek, at den er færdig hele vejen igennem. Lad kyllingefileterne køle helt af.

Waldorfsalat
4 stilke blegselleri
2 æbler
300 g stenfri vindruer 75 g valnøddekerner
500 g koldt, tilberedt kyllingekød
Dressing
1 dl skyr eller creme fraiche
1 dl fløde
2 spsk. citronsaft
Salt & friskkværnet peber
Skær blegselleri i tynde skriver, og æblerne i tern. Halvér vindruerne, og bland dem sammen med blegselleri og æble i en stor skål. Rist valnøddekernerne let på en varm, tør pande.
Ryst alle ingredienserne til dressingen sammen, og smag til med citronsaft, salt og peber. Riv kyllingekødet i mindre stykker, og fordel det i salaten sammen med dressingen. Vend det hele godt sammen, og top salaten med valnøddekernerne. Opbevar salaten i køleskabet indtil servering.

5 kommentarer
Vis alle kommentarer
  1. Min far er jæger, så vi fik det altid til dyrkød hjemme hos dem, hvilket var ret lækkert. Waldorfsalat er en af mine yndlings salater. Min veninde fortalte mig for nogle år siden, at de spiste det juleaften, og jeg var “whaat? Det kan man ikke”, så jeg har hørt det før, men jeg er på hold-Simon ift. waldorfsalaten og juleaften, selvom det er en lækker salat.

  2. Vi får det hvert eneste år til juleaften, og sådan har det altid været! Ingen jul uden Waldorfsalat – og sådan er det. Om man kan lide den eller ej 😉 Traditioner kan man ikke sådan bare lave om på!

  3. Jeg er skilsmisse barn, og hvert andet år, når jeg er hjemme ved min far, får vi altid waldorfsalat, og har gjort det så lange jeg kan huske. Jeg glæder mig altid ekstra meget til maden de år :p

Skriv en kommentar