-
Link kopieret
Braiserede svinekæber med rodfrugtmos
Hvis I spørger Simon, hvad hans livret er, er det her svaret: Braiserede svinekæber! Jeg forstår ham godt, for der findes ikke meget kød, der bliver så mørt, smagfuldt og lækkert som dette.

Hovedret til 4 personer
Forberedelse 40 min /I alt 4 t
INGREDIENSER
Braiserede svinekæber
- 12 svinekæber
- 2 løg
- 4 fed hvidløg
- 2 æbler
- 1 spsk. smør til stegning
- 1 bundt timian (gem lidt til pynt)
- 4 dl hvidvin
- ½-1 l hønsebouillon
- 50 g koldt smør
Rodfrugtmos
- 1 kg blandede rodfrugter
- 20 g smør
- 1 dl mælk
- salt og friskkværnet peber
Ristede rodfrugter
- ½ kg blandede rodfrugter
- olivenolie
- salt
Braiserede svinekæber
Puds svinekæberne fri for hinder (eller bed din slagter om at gøre det), og dup dem tørre med køkkenrulle. Tænd ovnen på 150°. Pil løg og hvidløg. Skær løg i både. Skær gulerødder i grove skiver. Skyl æbler, og skær dem i kvarter. Brun svinekæberne på alle sider i smør i en stor gryde med låg, som kan tåle at komme i ovnen bagefter. Tag svinekæberne op, og tilsæt timian, løg, hvidløg, grøntsager og æbler. Steg, til løgene begynder at tage farve, og tilsæt svinekæberne igen. Hæld hvidvin og bouillon i gryden, så det dækker, og bring i kog. Læg låg på, og sæt retten i ovnen i 2 timer, til svinekæberne er helt møre. Tag kæberne op, og si saucen over i en mindre gryde. Kassér alle grøntsagerne. Bring saucen i kog, og lad den koge ind i ca. 30 minutter, indtil den begynder at tykne. Tilsæt koldt smør, og rør til en blank sauce.
Ristede rodfrugter
Skru ovnen op på 200°. Skrub eller skræl rodfrugterne. Skær dem i små tern, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Vend rodfrugterne i olie, drys med salt, og bag dem i ovnen i 20 minutter, til de er flot gyldne.
Rodfrugtmos
Skræl rodfrugterne, og skær dem i grove tern. Kog dem i vand i 20 minutter i en gryde, til de er møre. Hæld vandet fra gryden. Mos rodfrugterne med en kartoffelmoser eller stavblender. Tilsæt smør og lun mælk undervejs. Smag til med salt og peber.
Til servering
Lun svinekæberne i den varme sauce, og servér med rodfrugtmos. Pynt med ristede rodfrugter og evt. lidt frisk timian, og dryp med sauce.
TIP: Køb svinekæber hos din slagter. Bestil dem gerne en dag i forvejen.
Braiserede svinekæber med rodfrugtmos
Braiserede svinekæber er dejlig gæstemad, der let kan forberedes, inden gæsterne ankommer. De smager guddommeligt, bliver ufatteligt møre og koster ikke særlig meget.
Svinekæber kræver langtidstilberedning, men så snart ingredienserne er samlet i gryden, passer den stort set sig selv. Inden servering koges væsken ind til en glace, der smager så godt, at man drømmer om den, længe efter den ramte tungen.
Her serverer jeg de braiserede svinekæber med en cremet rodfrugtmos, der er perfekt her til efteråret. Resultatet er som en god restaurantoplevelse i eget hjem. Men heldigvis kræver opskriften ikke de helt vilde og store armbevægelser i køkkenet.
Svinekæber kan være lidt svære at få fat på. Din slagter har dem dog stensikkert, men ring gerne i forvejen, da han måske skal bestille dem hjem et par dagen inden. Ellers kan jeg også anbefale at købe dem på Nemlig.com.
Find flere opskrifter på skøn gæstemad:
Grøn risotto med spinat og ærter
Risottofad med kylling og fennikel