Den bedste opskrift på rodfrugtmos
Rodfrugtmos er et lækkert tilbehør som et lidt mere farve- og næringsrigt alternativ til den klassiske kartoffelmos. Her får man farve, smag og vitaminer fra endnu flere grøntsager, hvilket vores krop, og særligt syns- og smagssansen, vil takke os for.
Min opskrift på rodfrugtmos kan varieres i det uendelige, alt efter hvilke rodfrugter, du har på lager. Jeg blander alt fra persillerødder, søde kartofler, gulerødder, jordskokker (…), alt efter hvad køleskabet byder på. Og naturligvis også den gode kartoffel.
Den eneste rodfrugt, du skal holde lidt igen med, er rødbede. Hvis du altså ikke er klar på, at servere en PINK mos til aftensmaden. Det kan naturligvis også noget – men så er du forbered.
Alternativt kan du også tilføje græskar til din mos. Det giver en skøn, sødmefuld smag. Hold dog lidt igen med mælken, når du laver mosen, for græskar indeholder mere væske end mange af de andre rodfrugter. Prøv også min opskrift på græskarmos her, hvor mosen serveres til lækker kulmule med brunet smør. Du kan også bruge græskarmos (eller en anden version af rodfrugtmosen) over en moderne udgave af shepherds pie.
Kartoffelmos med rodfrugter
Jeg vil anbefale dig, at du altid tilføjer 1/4 kartofler til din rodfrugtmos. Kartofler er en af de rodfrugter, der indeholder mest stivelse. Det er denne stivelse, der gør, at du kan piske luft ind i din mos, så den ikke bliver tynd og klistret i konsistensen.
Rodfrugtmos uden kartofler
Man kan sagtens lave en rodfrugtmos uden kartofler. Her skal du dog passe på med at mose/piske/blende rodfrugterne for meget, da det så nærmere bliver til en tyndere puré end en luftig mos.
Hvis du gerne vil undlade kartofler, vil kan anbefale dig at bruge søde kartofler som alternativ. De indeholder nemlig også mere stivelse, som giver den gode konsistens. Prøv evt. min opskrift på sødkartoffelmos serveret til dampet rødspætte her.
Bagt rodfrugtmos
Den lækre rodfrugtmos kan naturligvis spises, som den er, som tilbehør til det meste. Du kan dog også bage den i ovnen, enten i et stort fad eller i små individuelle forme.
Jeg vil anbefale dig at tilsætte æg til mosen, hvis du vælger at bage den. Det gør den nemlig ekstra luftig i konsistensen og sprød i overfladen. Følg denne fremgangsmåde fra min opskrift på Enebærgryde med bagt kartoffelmos:
Tænd ovnen på 200 grader. Del æggene, og rør æggeblommer i rodfrugtmosen. Pisk æggehviderne stive i en skål, og vend dem i mosen. Fordel rodfrugtmosen i smurte ovnfaste forme eller ét stort fad. Sæt formene i ovnen i 20-30 minutter, til mosen er gylden i overfladen.
Vegansk mos af rodfrugter
Hvis du vil lave din rodfrugt vegansk, kan du sagtens undlade smør og mælk. Smørret er med til at give mosen en god smag, så prøv i stedet for at bruge et plantebaseret alternativ, hvis du synes. I stedet for mælk, kan du bruge en sojamælk eller lignende, men du kan også bruge kogevandet fra rodfrugterne som alternativ.
TIP: Prøv også min opskrift på hasselback kartofler eller knuste kartofler
Rodfrugtmos tilbehør
Den lækre mos af rodfrugter er lækkert tilbehør til alt fra fiskefrikadeller og fiskefilet til tyngere gryderetter og simremad. Prøv eksempelvis denne fantastiske opskrift på braiserede svinekæber med rodfrugtmos eller servér din rodfrugtmos til en klassisk mørbradgryde, min opskrift på koteletter i fad eller forloren hare.