Braiserede svinekæber med rodfrugtmos

Hvis I spørger Simon, hvad hans livret er, er det her svaret: Braiserede svinekæber! Jeg forstår ham godt, for der findes ikke meget kød, der bliver så mørt, smagfuldt og lækkert som dette.

Braiserede svinekæber

Braiserede svinekæber med rodfrugtmos

 

Bedøm denne ret

Hovedret til 4 personer
forberedelse 40 min / tilberedning 3 t 20 min / i alt 4 t

Ingredienser

Braiserede svinekæber

 • 12 svinekæber
 • 2 løg
 • 4 fed hvidløg
 • 2 æbler
 • 1 spsk. smør til stegning
 • 1 bundt timian (gem lidt til pynt)
 • 4 dl hvidvin
 • ½-1 l hønsebouillon
 • 50 g koldt smør

Rodfrugtmos

 • 1 kg blandede rodfrugter
 • 20 g smør
 • 1 dl mælk
 • salt og friskkværnet peber

Ristede rodfrugter

 • ½ kg blandede rodfrugter
 • olivenolie
 • salt

Fremgangsmåde

Braiserede svinekæber

Puds svinekæberne fri for hinder (eller bed din slagter om at gøre det), og dup dem tørre med køkkenrulle. Tænd ovnen på 150°. Pil løg og hvidløg. Skær løg i både. Skær gulerødder i grove skiver. Skyl æbler, og skær dem i kvarter. Brun svinekæberne på alle sider i smør i en stor gryde med låg, som kan tåle at komme i ovnen bagefter. Tag svinekæberne op, og tilsæt timian, løg, hvidløg, grøntsager og æbler. Steg, til løgene begynder at tage farve, og tilsæt svinekæberne igen. Hæld hvidvin og bouillon i gryden, så det dækker, og bring i kog. Læg låg på, og sæt retten i ovnen i 2 timer, til svinekæberne er helt møre. Tag kæberne op, og si saucen over i en mindre gryde. Kassér alle grøntsagerne. Bring saucen i kog, og lad den koge ind i ca. 30 minutter, indtil den begynder at tykne. Tilsæt koldt smør, og rør til en blank sauce.

Ristede rodfrugter

Skru ovnen op på 200°. Skrub eller skræl rodfrugterne. Skær dem i små tern, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Vend rodfrugterne i olie, drys med salt, og bag dem i ovnen i 20 minutter, til de er flot gyldne.

Rodfrugtmos

Skræl rodfrugterne, og skær dem i grove tern. Kog dem i vand i 20 minutter i en gryde, til de er møre. Hæld vandet fra gryden. Mos rodfrugterne med en kartoffelmoser eller stavblender. Tilsæt smør og lun mælk undervejs. Smag til med salt og peber.

Til servering

Lun svinekæberne i den varme sauce, og servér med rodfrugtmos. Pynt med ristede rodfrugter og evt. lidt frisk timian, og dryp med sauce.

 

TIP: Køb svinekæber hos din slagter. Bestil dem gerne en dag i forvejen.

Find flere opskrifter i samme kategori

Braiserede svinekæber med rodfrugtmos

Braiserede svinekæber er dejlig gæstemad, der let kan forberedes, inden gæsterne ankommer. De smager guddommeligt, bliver ufatteligt møre og koster ikke særlig meget.

Svinekæber kræver langtidstilberedning, men så snart ingredienserne er samlet i gryden, passer den stort set sig selv. Inden servering koges væsken ind til en glace, der smager så godt, at man drømmer om den, længe efter den ramte tungen.

Her serverer jeg de braiserede svinekæber med en cremet rodfrugtmos, der er perfekt her til efteråret. Resultatet er som en god restaurantoplevelse i eget hjem. Men heldigvis kræver opskriften ikke de helt vilde og store armbevægelser i køkkenet.

Svinekæber kan være lidt svære at få fat på. Din slagter har dem dog stensikkert, men ring gerne i forvejen, da han måske skal bestille dem hjem et par dagen inden. Ellers kan jeg også anbefale at købe dem på Nemlig.com.

 

 

Find flere opskrifter på skøn gæstemad:

Kalvemørbrad med brombærsauce

Grøn risotto med spinat og ærter

Risottofad med kylling og fennikel

Lammeskank. med pastinakmos og sprøde rodfrugter

Vitello Tonnato

Shop the post

- reklamelinks

10 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Uhm! Svinekæber er en nyopdaget favorit herhjemme. Vi har også braiseret dem, men serveret pulledpork style i burgers med masser af syltede rødløg og aioli -virkelig lækkert!
  Vil lige nævne at nogle slagtere og større supermarkeder har svinekæber som en del af deres faste sortiment, dog på frost, men tjek hellere der hvor I plejer at handle

 2. Mums, det er en lækker opskrift 😀 Vi fik det i onsdags, og i dag sætter jeg retten over igen til gæstemad til imorgen 🙂

 3. Kære Emma

  Jeg synes det ser så lækkert ud!
  Tror du, man ville kunne lave retten før, men vente med at lave saucen færdig til dagen efter og varme svinekæberne heri?

  Kh

  1. Sagtens! 🙂 Du skal bare vente med at koge saucen helt ind og tilsætte smør til inden servering 🙂

 4. Hej Emma.
  I denne corona tid undgår vi så vidt muligt, at være for meget i supermarkeder. Vi var dog så heldige at have svinekæber i fryseren. Vi tænkte derfor, at trods vi alle er hjemme fra arbejde og studie, skulle fredag alligevel være lidt ekstra speciel.
  Vi har dog ingen hvidvin, og jeg ville derfor høre dig, om du tænker, man kan bruge øl i stedet for?

  De bedste hilsner fra Emilie

  1. Kære Emilie 🙂
   Øl kommer til at fungere så fint til retten. Rigtig god fornøjelse og pas på dig selv i disse skøre tider <3

 5. Hej. Jeg skal lave denne opskrift i dag og har gjort grisekæberne klar men det er lige gået op for mig nu at jeg har købt mørk øl og Ikke hvidvin Til retten.. kan man skifte hvidvinen ud med mørk øl??

Skriv en kommentar