Hjemmelavet hønsekødssuppe fra bunden
For mig smager en klassisk hønsekødssuppe med kødboller og melboller af barndom. Det er en ret, der var (og stadig er) et fast indslag i min familie. Hos mine bedsteforældre fik vi ofte suppen serveret, med tarteletter til forret (lavet af kødet fra hønen) og så en dejlig lunende suppe til hovedret. Det er en menu, som alle generationer bare elsker!
Opskrift på melboller og kødboller
Som barn byttede min søster og jeg altid kødboller med melboller. Hun fik melbollerne, som ikke sagde mig det store, og jeg fik kødbollerne, som hun absolut ikke kunne lide. I dag ville jeg dog nødigt lave samme byttehandel, for jeg elsker både kødboller og melboller – særligt når de er hjemmelavede!
Når du laver en hjemmelavet hønsekødssuppe, kan du kan sagtens springe over, hvor gærdet er lidt lavere ved at bruge færdigkøbte kød- og melboller. Det gør jeg også sommetider, når tiden er knap. Men aller lækrest er det nu altså, når fyldet til suppen også er hjemmelavet.
Hjemmelavede melboller
Særligt melbollerne, synes jeg, er langt bedre hjemmelavede. Og så er de enormt hurtige at lave, så det er et ret overskueligt projekt, når man lige har prøvet det en enkelt gang.
Melbollerne laves på en base af smør og vand, der bringes i kog, så smørret smelter. Dernæst tilsættes mel og salt, og det piskes sammen til en bland dejkugle. Når den er kølet lidt af, piskes æg i lidt efter lidt, så man får en klistret blød dej, der kan sprøjtes ud som små melboller direkte ned i kogende vand.
Jeg bruger en såkaldt “bollesprøjte” till at sprøjte dejen ud i suppen. Du kan dog også snildt bruge en almindelig sprøjtepose til formålet.
Hjemmelavede kødboller
De hjemmelavede kødboller er ligesom melbollerne utrolig nemme at lave. De tager dog lidt længere tid, da hver enkelt kødbolle skal formes, som var det en lille frikadelle, inden de koges i en gryde.
Farsen minder faktisk i det hele taget ret meget om en frikadellefars. En fars på hakket svinekød, smagt til med løg, salt og peber og rørt med mel, mælk og æg.
Jeg foretrækker, at kødbollerne er små, og derfor bruger jeg en teske til at forme den. De bliver større, når de bliver kogt, så husk at forme kødboller, der er cirka halvt så store, som du ønsker resultatet.
Grøntsager til hønsekødssuppe
Til denne opskrift har jeg handlet i Lidl, som havde alt, jeg havde brug for. I deres grøntafdeling, jeg fandt økologisk, dansk bladselleri, et flot knoldselleri, porrer og gulerødder. Det gav mig lyst til at bruge sæsonens grove grøntsager til en dejlig suppe. Både som smagsgivere til suppen, når den koges, og som fyld.
I Lidls butikker kan man altid finde mere end 140 forskellige slags frugt og grønt. Der leveres friske forsyninger af sæsonens frugter og grøntsager hver dag for at sikre den bedst mulige kvalitet og friskhed. Jeg er særligt imponeret over det store udvalg af økologi og danske råvarer, der inspirerer mig til at spise med sæsonen og prøve nye opskrifteer.
TIP: Prøv også min gulerodssuppe med chorizo og mandler eller tomatsuppe med gorgonzola