-
Link kopieret
Vegetar kødboller med tomatsauce
Vegetar kødboller med tomatsauce er en fantastisk kødfri opskrift. Her serverer jeg pasta (eller grøntsagspasta af squash) med en smagfuld tomatsauce og toppes med små “kød” boller af linser. Super sundt og virkelig, virkelig lækkert.
Opskriften er et vegetarisk (og indrømmet: lidt hippie-agtigt) bud på en vaskeægte klassiker. På italiensk: polpette di vitello al sugo. På dansk: ”spaghetti med kødboller”, eller bare: ”retten fra Lady og vagabonden”.

Hovedret til 4 personer
Forberedelse 15 min /I alt 45 min
INGREDIENSER
LINSEBOLLER
- 1 dåse grønne linser
- 1 dåse sorte bønner
- 250 g champignon
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 1 dl havregryn
- 50 g parmesan
- 1 håndfuld persille
- 1 håndfuld basilikum
TOMATSAUCE
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 1 spsk. tørret basilikum
- 1 spsk. tørret oregano
- 1 dåse hakkede tomater
- 140 g tomatpuré
- 1 spsk. hvidvinseddike
- Salt & friskkværnet peber
Squashspagetti
- 2-4 squash
LINSEBOLLER
Rens svampene, og skær dem i mindre tern. Hak løget, og pres hvidløget. Steg derefter svampe, løg og hvidløg på en pande i olivenolie i cirka 10 minutter, indtil svampene bliver gyldne.
Tænd ovnen på 175 grader.
Skyl linser og bønner fra dåserne, og kom dem i en foodprocessor. Tilsæt også pandens indhold samt havregryn, parmesan, persille og basilikum. Kør maskinen, indtil du får en jævn men stadig grov mos. Smag til med salt og peber. Form små boller af linsedejen, og placér dem på en beklædt bageplade. Bag linsebollerne i ovnen i 20-30 minutter, indtil de er gyldne og faste. Imens kan du lave tomatsaucen.
TOMATSAUCE
Hak løget fint, og pres hvidløget. Svits det i en gryde i olivenolie sammen med basilikum og oregano, indtil løgene er gennemsigtige. Hæld de hakkede tomater og tomatpuré i gryden, rør rundt, og lad det hele simre ved lav varme, indtil linsebollerne er færdige i ovnen.
Smag tomatsaucen til med hvidvinseddike, salt og peber. Vend linsebollerne i tomatsaucen, og lad det simre i 5 minutter.
Squashspagetti
Imens laver du din squashspaghetti, enten ved hjælp af en spiralimaskine, et juliennejern eller en kartoffelskræller, der kan lave tynde bånd.
Kom squashspaghettien i en skål, tilsæt tomatsaucen med linsebollerne og vend rundt. Servér straks, gerne med revet parmesan på toppen.
Opskrift på vegetar kødboller med tomatsauce
Denne opskrift på vegetarkødboller med tomatsauce er min udgave af den italienske klassiker “spaghetti med kødboller”. Måltidet er helt vegetarisk (og kan tilmed let laves vegansk, hvis du undlader ost). Det er spængfyldt med grøntsager, mættende bælgfrugter med fibre og protein. Dejlig vegetarisk hverdagsmad, er også sagtens kan serveres for gæster, ligegyldigt om de spiser vegetarisk eller ej.Vegetar boller af linser
I stedet for helt klassiske kødboller laver jeg små boller af bælgfrugter. Både konsistens og smag er dog så autentisk, at man næsten kan blive i tvivl, om de virkelig er vegetariske. Svampe og parmesan er med til at give masser af umamismag, imens grønne linser og sorte bønner giver bollerne deres faste men saftige konsistens. I mine linseboller bruger jeg en blanding af sorte bønner og grønne linser. Begge dele køber jeg på dåse, hvilket gør det super nemt og hurtigt at få ‘farsen’ til bollerne bikset sammen. Du kan sagtens vælge at koge dem selv, men hvis jeg skal være ærlig, er det sjældent, det sker herhjemme i hverdagen, hvor aftensmaden gerne skal på bordet forholdsvist tjept.TIP: Prøv at erstatte kødbollerne i denne opskrift på kødboller i tomatsauce med linseboller


Squashpasta – pasta af grøntsager
For at snige ekstra mange grøntsager ind i måltidet, serverer jeg opskriften på vegetar kødboller med tomatsauce med squashpasta / squashpasta. Jeg knuselsker personligt grøntsags-spiralerne, fordi de gør min mave meget mere glad og tilfreds end efter en stor portion italiensk pasta, men du kan også vælge at blande squashspagettien med almindelig pasta.TIP: Prøv også at servere squash pasta til en klassisk spagehtti bolognese
