
Ingredienser
Dampede muslinger
- 2 kg blåmuslinger
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk. smør til stegning
- 4 dl hvidvin
- 2 dl piskefløde
- saft af 1 citron
- salt og friskkværnet peber
SØDKARTOFFEL-FRITTER
- 1 kg søde kartofler
- 2 spsk. olivenolie
- salt
TIL SERVERING
- aïoli*
- 1 håndfuld bredbladet persille
- groft brød
Fremgangsmåde
SØDKARTOFFEL-FRITTER
Skrub eller skræl de søde kartofler, og skær dem ud i fritter. Fordel dem på en bageplade med bagepapir, vend dem i olivenolie, og drys med salt. Bag fritterne sprøde i en 175° varm ovn i ca. 40 minutter.
Rengør muslingerne
Sortér de åbne muslinger fra, og bank dem mod vasken. Lad dem ligge et par minutter, og hvis de lukker sig, er de stadig friske og kan bruges. Kassér de muslinger, der forbliver åbne.
Rengør muslingerne ved at til at trække ”skægget”, der sidder på den ene side, af alle de lukkede muslinger. Skyl muslingerne til sidst grundigt, evt. med en lille børste eller svampe.
Dampede muslinger
Hak løg og hvidløg fint, og steg det i smør i en stor gryde. Tilsæt hvidvin, fløde, citronsaft, salt og peber. Tilsæt muslinger efter et par minutter. Læg låg på, og lad muslingerne dampe i ca. 5 minutter. Ryst gryden et par gange, så muslingerne rodes rundt, og de alle åbner sig. Drys retten med grofthakket persille, og servér med sødkartoffelfritterfritter, aïoli og groft brød.
Moules frites – Hvidvinsdampede muslinger med fritter
Moules frites er en fransk bistro klassiker, men mest af alt minder retten mig faktisk om Århus.
Mejlgade, den lille, travle gade i Århus midtby, gemmer på nogle af byens mest populære spisesteder. Her er fransk bistromad, og netop klassikeren moules frites, dampede muslinger med pomfritter, er en favorit året rundt hos flere af de små restauranter.
Første gang jeg besluttede mig for at genskabe det franske hit i mit eget køkken, var jeg overbevist om, at det ville være en besværlig affære. Det viste sig dog, at jeg tog grueligt fejl, for blot ganske kort tid efter jeg havde hentet en pose muslinger hos fiskehandleren, stod der en gryde med smukke blåmuslinger på mit spisebord – til stor begejstring for min kæreste, der hurtigt konkluderede, at de nemt vandt over alle dem, vi har spist os igennem i Mejlgade.
TIP: Prøv også denne fransk inspirerede opskrift på crepe med skinke, ost og æg.
Sødkartoffel-fritter til moules frites
Jeg serverer mine muslinger med fritter af søde kartofler, da jeg er helt tosset med deres sødmefulde smag sammen med aioli – du kan dog sagtens bruge almindelige kartofler i stedet. Andre rodfrugter som pastinak, rødbede, gulerødder eller lignende er også super lækkert.
Hjemmelavet aïoli
Aioli er en mayonnaise lavet af olivenolie og smagt til med masser af hvidløg. Det smager helt vidunderligt til alt fra kød, skaldyr og grøntsager eller som dip til fritter eller lunt brød. Og så er det naturligvis et must, når man laver moules frites!
Det er stjernenemt at lave hjemmelavet aioli, hvis man bruger en stavblender. Kom alle ingredienserne i en beholder – wroom-wroom – og så har du den lækreste cremede konsistens. Find min opskrift på hjemmelavet aioli lige her.