
Ingredienser
Ristede gulerødder
- 1 kg gulerødder
- 2 spsk. olivenolie
- 1 tsk. røget paprika
- 1 tsk. stødt spidskommen
- salt
Quinoa
- 4 dl quinoa
- 8 dl grøntsagsbouillon
Til servering
- 4 æg
- ½ granatæble
- 1 håndfuld mynte
LABNEH
- 4 dl græsk yoghurt
- 1 tsk. havsalt
- olivenolie
DUKKAH
- 50 g valnøddekerner
- 50 g hasselnøddekerner
- 50 g sesamfrø
- 1 spsk. hel koriander
- 1 spsk. hel spidskommen
- 2 tsk. flagesalt
Fremgangsmåde
LABNE
Rør yoghurt og havsalt sammen. Beklæd en lille sigte med et kaffefilter. Placér sigten over en skål, og hæld yoghurten i kaffefilteret, så den kan afdryppe ned i skålen. Lad yoghurten afdryppe i 24 timer i køleskabet. Skrab den drænede yoghurt ud af kaffefilteret, anret den i en skål, og dryp en smule olie over.
RISTEDE GULERØDDER
Tænd ovnen på 220°. Skræl og skær gulerødderne i halve eller kvarter på langs. Vend dem i olie, paprika, spidskommen og salt på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem i 30 minutter, til de er gyldne.
QUINOA
Skyl quinoa i en sigte, og kog den i bouillon i ca. 15 minutter.
DUKKAH
Rist nødderne let gyldne på en tør pande. Tilsæt sesamfrø, koriander, spidskommen og salt, og lad det riste, til krydderierne begynder at dufte. Hæld det hele i en foodprocessor, og kør, til det får konsistens som groft salt.
SERVERING
Bring vand i kog i en gryde; læg æggene i, og lad dem simre i 7 minutter, inden du hælder koldt vand over dem. Pil æggene, og vend dem i dukkah. Anret tallerkener med quinoa, labneh, ristede gulerødder, æg og dukkah. Halvér granatæblet, og pil kernerne ud. Drys med mynteblade og granatæblekerner.
Nem, billig og vegetarisk hverdagsmad: med quinoa og ristede gulerødder
Ristede gulerødder, quinoa, dukkah, labneh og granatæblekerner – denne tallerken er fyldt med mine favoritter! Gulerødderne vendes i en herlig krydderiblanding og ristes i ovnen, så de bliver søde og let sprøde, og så serveres de med mættende quinoa, sød-syrlige granatæblekerner, knasende dukkah og cremet labneh. Jeg serverer retten med æg, der rulles i dukkah, inden de skæres åbne og den smilende blomme får lov til at løbe ud over retten. Spiser du vegansk, kan retten dog sagtens laves uden æg – måske med avokado eller lidt stegt tempeh eller tofu som alternativ?
Dukkah drys
Dukkah er en slags smagfuldt drys, der laves af knuste nødder og krydderier. Det ristes på panden, så smagen bliver aromatisk og helt uimodståelig. Dukkah serveres ofte med brød, der dyppes i olivenolie og derefter i det knasende drys. Jeg holder dog også meget af at bruge drysset på mange andre måder såsom her over en salat.
TIP: prøv også min opskrift på lammekølle tilberedt med dukkah eller madvafler med hummus, rodfrugter og dukkah
Hjemmelavet labne
Labne er en mild, mellemøstlig yoghurtost. Den er super nem at lave selv, for de eneste ingredienser er græsk yoghurt og lidt salt. Friskosten smager herligt til fladbrød eller toppet på en tallerken som denne med mange krydderier, hvor den bidrager med fedme og sødme.
Jeg har lige lavet din dukkah for er par dage siden og den er så lækker! Og en god idé at servere gulerødderne oven på quinoa.
Har du prøvet dukkah oven på fx bagte bønner eller squash?
Hej Christina 🙂 Dukkah er så lækkert til det meste, hæhæ 😉 Den her opskrift med squash er fx super god: https://martinys.dk/2017/05/video-quinoasalat-med-bagt-squash-feta-hvordan-laver-man-den-bedste-salat/