Vegetar kødboller med tomatsauce

Vegetar kødboller med tomatsauce er en fantastisk kødfri opskrift. Her serverer jeg pasta (eller grøntsagspasta af squash) med en smagfuld tomatsauce og toppes med små “kød” boller af linser. Super sundt og virkelig, virkelig lækkert.

Opskriften er et vegetarisk (og indrømmet: lidt hippie-agtigt) bud på en vaskeægte klassiker. På italiensk: polpette di vitello al sugo. På dansk: ”spaghetti med kødboller”, eller bare: ”retten fra Lady og vagabonden”.

vegetar kødboller i tomatsauce

Vegetar kødboller med tomatsauce

 

Bedøm denne ret

Hovedret til 4 personer
forberedelse 15 min / tilberedning 30 min / i alt 45 min

Ingredienser

LINSEBOLLER

 • 1 dåse grønne linser
 • 1 dåse sorte bønner
 • 250 g champignon
 • 1 løg
 • 3 fed hvidløg
 • 1 spsk. olivenolie
 • 1 dl havregryn
 • 50 g parmesan
 • 1 håndfuld persille
 • 1 håndfuld basilikum

TOMATSAUCE

 • 1 løg
 • 1 fed hvidløg
 • 1 spsk. olivenolie
 • 1 spsk. tørret basilikum
 • 1 spsk. tørret oregano
 • 1 dåse hakkede tomater
 • 140 g tomatpuré
 • 1 spsk. hvidvinseddike
 • Salt & friskkværnet peber

Squashspagetti

 • 2-4 squash

Fremgangsmåde

LINSEBOLLER

Rens svampene, og skær dem i mindre tern. Hak løget, og pres hvidløget. Steg derefter svampe, løg og hvidløg på en pande i olivenolie i cirka 10 minutter, indtil svampene bliver gyldne.

Tænd ovnen på 175 grader.

Skyl linser og bønner fra dåserne, og kom dem i en foodprocessor. Tilsæt også pandens indhold samt havregryn, parmesan, persille og basilikum. Kør maskinen, indtil du får en jævn men stadig grov mos. Smag til med salt og peber. Form små boller af linsedejen, og placér dem på en beklædt bageplade. Bag linsebollerne i ovnen i 20-30 minutter, indtil de er gyldne og faste. Imens kan du lave tomatsaucen.

TOMATSAUCE

Hak løget fint, og pres hvidløget. Svits det i en gryde i olivenolie sammen med basilikum og oregano, indtil løgene er gennemsigtige. Hæld de hakkede tomater og tomatpuré i gryden, rør rundt, og lad det hele simre ved lav varme, indtil linsebollerne er færdige i ovnen.
Smag tomatsaucen til med hvidvinseddike, salt og peber. Vend linsebollerne i tomatsaucen, og lad det simre i 5 minutter.

Squashspagetti

Imens laver du din squashspaghetti, enten ved hjælp af en spiralimaskine, et juliennejern eller en kartoffelskræller, der kan lave tynde bånd.

Kom squashspaghettien i en skål, tilsæt tomatsaucen med linsebollerne og vend rundt. Servér straks, gerne med revet parmesan på toppen.

Find flere opskrifter i samme kategori

emma martiny vegetar kødboller i tomatsauce

 

Opskrift på vegetar kødboller med tomatsauce

Denne opskrift på vegetarkødboller med tomatsauce er min udgave af den italienske klassiker “spaghetti med kødboller”. Måltidet er helt vegetarisk (og kan tilmed let laves vegansk, hvis du undlader ost). Det er spængfyldt med grøntsager, mættende bælgfrugter med fibre og protein. Dejlig vegetarisk hverdagsmad, er også sagtens kan serveres for gæster, ligegyldigt om de spiser vegetarisk eller ej.

Vegetar boller af linser

I stedet for helt klassiske kødboller laver jeg små boller af bælgfrugter. Både konsistens og smag er dog så autentisk, at man næsten kan blive i tvivl, om de virkelig er vegetariske. Svampe og parmesan er med til at give masser af umamismag, imens grønne linser og sorte bønner giver bollerne deres faste men saftige konsistens.

I mine linseboller bruger jeg en blanding af sorte bønner og grønne linser. Begge dele køber jeg på dåse, hvilket gør det super nemt og hurtigt at få ‘farsen’ til bollerne bikset sammen. Du kan sagtens vælge at koge dem selv, men hvis jeg skal være ærlig, er det sjældent, det sker herhjemme i hverdagen, hvor aftensmaden gerne skal på bordet forholdsvist tjept.

 

TIP: Prøv at erstatte kødbollerne i denne opskrift på kødboller i tomatsauce med linseboller

 

ingredienser til vegetar kødboller med tomatsauce

vegetariske linseboller

 

Squashpasta – pasta af grøntsager

For at snige ekstra mange grøntsager ind i måltidet, serverer jeg opskriften på vegetar kødboller med tomatsauce med squashpasta / squashpasta. Jeg knuselsker personligt grøntsags-spiralerne, fordi de gør min mave meget mere glad og tilfreds end efter en stor portion italiensk pasta, men du kan også vælge at blande squashspagettien med almindelig pasta.

TIP: Prøv også at servere squash pasta til en klassisk spagehtti bolognese

 

vegetarboller til tomatsauce

 

Sund vegetarisk pasta opskrift

Generelt er der en hel del justinger, du kan lave på opskriften på vegetar kødboller med tomatsauce, så den både tilpasses, hvor sund og hvor travl du føler dig på dagen:

Synes du, at squashspagetti er lige lovlig helse-agtigt? No problemo. Erstat det med din yndlingspasta.

Vil du gerne, at opskriften skal være vegansk? No problemo. Udskift parmesan med gærflager.

Har du ikke tid til at lave din egen tomatsauce? No problemo. Snup en færdig variant med fra supermarkedshylden.

Kan det ikke blive overskudsagtigt nok? Så absolut no problemo. Så kog dine egne linser og bønner fra bunden.

Shop the post

- reklamelinks

12 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Hej Emma. I “Herlig og ærlig mad” er kødbollerne kun med linser, men hvad synes du bønnerne giver til retten? Jeg overvejer nemlig at give mig i kast med den.
  Og noget helt andet! Kan du mon huske hvilken læbestift du har på i videoen?

  1. Hej du :-* Man kan gøre begge dele – men jeg synes det fungerer godt, når man mikser det, da de giver en lidt mere svampet konsistens 🙂
   Læbestiften er Chacha tint fra Benefint. Den bruger jeg næsten altid 🙂

 2. Mmm.. det må jeg prøve at lave! Har du prøvet at fryse linsebollerne ned? Og i så fald, egner de sig til genopvarmning? 🙂

 3. Det ser godt nok lækkert ud! Jeg tror engang, at jeg har skrevet det før, men jeg misunder godt nok Simon lidt. Tænk sig at få din sunde og lækre mad serveret stort set hver dag 😉
  Den her opskrift skal i hvert fald helt sikkert prøves, når jeg engang kommer hjem!

 4. Vil bare sige, at alt hvad du gør er så inspirerende. Jeg deler ikke alle dine interesser, men synes du formår at gøre dit content så gennemført, at jeg læser med alligevel 🙂
  God aften til dig <3

  1. Hvor er du bare sød, Marie 🙂 Dejligt at bloggen her bringer glæde.
   KH og god weekend

 5. Hej Emma, tak for en skøn opskrift.
  I min lokale Rema havde de desværre ikke linser på dåse, men som du siger i videoen, kan man selv koge dem. Skal de bare koges efter anvisning på pakken og så bruges, som det står i opskriften? 🙂

 6. Hej Emma.
  Super lækker mad du laver! Meget inspirerende, Men nu blev jeg lidt ekstra betaget af den kjole du har på, på billedet – Hvor er den fra, om jeg på spørger?
  Rigtig god aften.

  1. Hej Emilie 🙂 Tak! Den er købt i en lille shop i USA, så jeg kan desværre ikke linke til den.

Skriv en kommentar