-
Link kopieret
Koldhævede grødboller
Der findes ikke noget bedre på en kold vintermorgen end friskbagte, lune boller med et tykt lag smør. Disse grødboller passer perfekt til en langsom weekendmorgen eller som en lækker tilføjelse til madpakken ugen efter. Fordi der er grød i dejen, holder bollerne sig nemlig fugtige i længere tid.
Dejen røres sammen om aftenen. Den hæver om natten, og næste morgen er bollerne klar til at komme i ovnen og bages gyldne og sprøde. Det er super-nemt, og helt ideelt hvis man gerne vil sove længe.
Hvis du vil have en ekstra lækker morgenmad, kan du servere bollerne med hjemmelavet nutella.

til 12 stk personer
Forberedelse 5 min/I alt
INGREDIENSER
- 15 g gær
- 4 dl vand
- 0,5 spsk. honning
- 10 g salt
- 4 spsk. hørfrø
- 300 g havregrød
- 150 g ølandshvede
- 250 g tipo 00 hvedemel
- Lidt havregryn til pynt
Dag 1
Kom vand i en skål, og opløs gæren heri. Rør rør, salt, hørfrø og havregrød i skålen.
Tilsæt dernæst ølandshvede og tipo 00 hvedemel, og rør med en ske, så ingredienserne blandes godt, og du får en klistret dej.
Dæk skålen til, og sæt den i køleskabet natten over i mindst 8 timer.
Dag 2
Forvarm ovnen til højeste varme på almindelig ovnfunktion. Sæt en bageplade i bunden af ovnen. Sæt en bageplade og gerne en bagestål/bagesten i midten af ovnen.
Tag dejen ud af køleskabet. Fyld et glas med vand. Dyp to spiseskeer i vandet, og brug dem dernæst til at sætte boller af dejen på et stykke bagepapir. Drys evt. med lidt havregryn.
Træk bagepapiret med boller over på din varme bagestål/bageplade i ovnen. Hæld med det samme glasset med vand ind i bagepladen i bunden af ovnen, så der dannes damp, og luk hurtigt lågen til ovnen. Skru ovnens temperatur ned på 200 grader de første 10 minutter. Skru dernæst ovnens temperatur op på 250 grader, og bag dem i yderligere 5-10 minutter, til de er flot gyldne og sprøde i overfladen.
Grødboller
Grødboller er helt geniale, fordi de holder sig fugtige i lang tid efter, man har bagt dem. Samtidig bliver de rigtig lækre sprøde udenpå. Til bollerne kan du bruge alle grødrester. Det vil typisk være havregrød, men du kan også bruge f.eks. risengrød eller lige det, du har liggende.
Når dejen røres sammen, er den meget våd, men det er helt korrekt. Dejen sættes på bagepladen på to skeer, så du slipper helt for at have fingere i dejen, både om aftenen og om morgenen.
Meltyper og kerner
Du kan variere bollerne på mange måder. I denne opskrift er der brugt hørfrø, men du kan også tilsætte f.eks. græskarkerner eller sesamfrø, som giver en dejlig nødde-agtig smag.
Til bollerne er det vigtigt, at vælge en meltype som har et højt proteinindhold. Det giver bollerne en lækker struktur. Her er brugt Tipo00-hvedemel, men du kan også brug manitobamel. Udover Tipo00, er der også brugt ølandshvedemel, til at give bollerne god smag. Også her kan du vælge at erstatte ølandshveden med f.eks. speltmel