-
Link kopieret
Italiensk bønnegryde med svampe og fennikel
Denne italienske bønnegryde er fyldt med grøntsager og mættende butterbeans. Alligevel smager den som vaskeægte comfort food, som luner og nærer i de kolde måneder.
Retten er hurtig at bikse sammen, og du kan nemt variere indholdet med forskellige grøntsager og bønner. Her bruges svampe, fennikel og palmekål – den dejlig kombination i efteråret. I vinteren kan du vælge rodfrugter og kål, og retten kan også laves forår og sommer med sprøde, spæde grøntsager.

Hovedret til 4 personer
Forberedelse 10 min /I alt 30 min
INGREDIENSER
- 30 g pinjekerner
- 1 stort løg
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk. olivenolie
- 1 fennikel
- 2 stængler bladselleri
- 250 g blandede svampe
- 1 spsk. tørret oregano
- 2 tsk. tørret timian
- salt og friskkværnet peber
- 2 dåser butterbeans
- 1 liter kyllingebouillon
- 50 g smør
- 3 spsk. hvidvinseddike
- 3 stilke palmekål
- 50 g parmesan
Rist pinjekerner på en tør pande, og sæt til side.
Hak løg fint, og pres hvidløg. Svits det sammen i olivenolie i en dyb pande.
Skær fennikel i grove skiver, og skær bladselleri i tern. Skær svampe i grove skiver. Kom alle grøntsagerne på panden, og lad det svitse med.
Krydr med oregano, timian, salt og peber, og lad panden svitse, til grøntsagerne begynder at tage farve.
Dræn bønnerne fra dåsen, skyl dem i en sigte, og kom dem på panden. Hæld boullion over, og bring panden i kog. Lad den simre i 10 minutter.
Tilsæt kold smør og hvidvinseddike, og rør rundt, til bouillonen tykner.
Skær palmekål i grove bånd, og rør dem i gryden, så de falder sammen.
Smag gryderetten til, og top med parmesanflager og ristede pinjekerner inden servering.
Gryderet med butterbeans og grøntsager
Denne opskrift på italiensk bønnegryde er som en blanding af en suppe og en gryderet. Det er en super smagfuld, cremet boullion smagt til med sennep og smør – fyldt med rustikke grøntsager og mættende bønner.
Gryderetter er perfekte i de koldere måneder, hvor de luner og mætter godt. Serverer med groftbrød eller en rustik kartoffelmos, hvis sulten er ekstra stor.
I denne opskrift bruges svampe, bladselleri, fennikel og palmekål. En herlig efterårskombination. Du kan dog nemt variere indholdet efter sæson. Prøv eksempelvis disse kombinationer:
- Vinter: Jordskokker, grønkål, porer
- Forår: Asparges, radise, ærter
- Sommer: Nye kartofler, bønner, artiskok
Du kan også lade dig inspirere af opskriften på grøntsagscurry med spinat eller kyllingegryde med fennikel og grønkål, som også er dejlige, lunende grønne gryderetter.
Italiensk inspireret gryderet
Opskriften på Italiensk bønnegryde får et twist af det italienske køkken. Med krydderier som oregano og timian, får retten smag af det italiensk landkøkken, og med et drys af parmesan og pinjekerner fuldføres smagsoplevelsen. Servér gerne retten med italiensk brød såsom foccacia eller ciabatta, som passer perfekt til denne ret.
Du kan også vælge at tage retten i en retning, som er mere inspireret af det franske landkøkken. Tilføj rosmarin og måske lidt estragon og giv retten et generøst drys frisk persille på toppen.