-
Link kopieret
Linselasagne
Denne linselasagne er simpelthen så stjernegod. Så god, at vi laver den oftere end den klassiske lasagne med kødsauce herhjemme. Simpelthen fordi, den smager mindst lige så dejligt, så det er en fremragende mulighed for et kødfri måltid uden afsavn.
Saucen laves af masser af grøntsager, røde linser og chiafrø, der er med til at give en konsistens, der minder om klassisk kødsauce. Derfor får man altså oplevelsen af en helt autentisk lasagne, selvom den er vegetarisk.

Hovedret til 6 personer
Forberedelse 45 min /I alt 1 t 30 min
INGREDIENSER
- LINSESAUCE
- 1 stort løg
- 3 fed hvidløg
- 2 spsk. olivenolie
- 1 squash
- 2 store gulerødder
- 3 stængler bladselleri
- salt og friskkværnet peber
- 1 spsk. tørret basilikum
- 1 spsk. tørret oregano
- 1 tsk. tørret timian
- 3 dl røde linser
- 1 dl chiafrø
- 2 laurbærblade
- 2 dåser hakkede tomater
- 140 g tomatpuré
- 2 spsk. balsamicoeddike
- 0,5 l boullion
Mornaysauce
- 1 spsk. smør
- 2 spsk. mel
- 4 dl mælk
- 50 g parmesan
- 1/2 tsk. friskrevet muskatnød
- salt og friskkværnet peber
ENDVIDERE
- 1 pakke lasagneplader, friske eller tørrede
- 2 kugler frisk mozzarella (250 g)
LINSESAUCE
Pil og hak løg fint, og pil og pres hvidløg. Svits dem i olie i en stor gryde. Skyl og riv squash, skræl og riv gulerødderne, og vend begge dele i gryden. Rens bladselleri, skær stænglerne i tynde skiver, og vend dem i gryden. Krydr godt med salt, peber, basilikum, oregano og timian, og lad det stege, indtil grøntsagerne falder sammen, og det meste af væden fra squashen er fordampet.
Skyl linserne i en sigte, og vend dem i gryden sammen med chiafrø. Kom laurbærblade, hakkede tomater, tomatpuré, balsamicoeddike og bouillon i gryden. Rør grundigt rundt, og lad linsesaucen simre under låg i 20 minutter. Smag saucen til.
MORNAYSAUCE
Smelt smørret i en kasserolle. Pisk melet sammen med det smeltede smør, indtil det samler sig i en klump. Tilsæt dernæst gradvist mælken, imens du pisker, indtil du opnår den rigtige saucekonsistens. Tilsæt friskrevte parmesan og muskatnød, og smag til med salt og peber. Tag kasserollen af varmen.
Tænd ovnen på 175°. Læg et lag af linsesauce i bunden af et stort ovnfad. Læg et lag lasagneplader ovenpå. Top med et lag mornaysauce. Fortsæt med at lægge linsesauce, lasagneplader og mornay i lag, til alt er brugt. Drys til sidst med mozzarella revet i mindre stykker, og bag lasagnen i 30-45 minutter, til lagsagnepladerne er møre (tiden varierer alt efter om du bruger friske eller tørrede lasagneplader).
Lad lasagnen køle af 10 minutter, inden servering, og pynt gerne med lidt frisk timian.


Vegetar linselasagne med røde linser
Denne opskrift på linselasagne er uden tvivl den bedste opskrift på vegetarisk lasagne, jeg nogensinde har smagt. Den er fyldt med umami velsmag, cremet mornaysauce, smeltet ost og al dente lasagne plader. Og så er den tilmed propfyldt med sunde grøntsager og mættende, protein- og fibrerige linser og chiafrø.Linsesauce med chiafrø
I min linselasagne laver jeg saucen af masser af grøntsager, der giver en god, autentisk lasagnesmag. Tomatsaucen tilsættes røde linser og chiafrø, der tilsammen tilføjer saucen en konsistens, der minder utrolig meget om en klassisk kødsauce. De røde linser koges let ud, så de stadig har en smule bid, mens chiafrøene suger nemlig væske til sig. Tilsammen gør det saucen lige tilpas grov, som var den lavet af hakket oksekød.Mornaysauce med parmesan
Mornaysauce er en mælkesauce (bechamel), der tilsættes ost. Det giver en ekstra cremet og lækker sauce, der passer perfekt til lasagne. Ofte bruges mozzarella i mornaysauce, men her gemmer jeg denne ost til toppen af lasagnen og tilsætter i stedet revet parmesan. Det giver nemlig en virkelig herlig og lidt mere "ostet" smag til saucen, og jeg synes klæder lasagnen godt.TIP: Prøv også denne vegetariske pastaret med asparges og ærter
