Hjemmelavet aioli med olivenolie og hvidløg
Aioli er en mayonnaise lavet af olivenolie og smagt til med masser af hvidløg. Det er en spansk klassiker, der serveres til alt fra kød, skaldyr og grøntsager, og så er det også herligt som dip til fritter eller lunt brød. Hjemmelavet aioli kan virkelig serveres til det meste!
Jeg holder af at servere aioli som alternativ (eller supplement) til smør, og jeg laver derfor ofte en skål til buffeter eller som en del af et tapasbræt. Derudover er det også en fantastisk dip til ovnbagte kartofler eller grækarfritter.
Nem aïoli med stavblender
Det er stjernenemt at lave hjemmelavet aioli, hvis man bruger en stavblender. Kom alle ingredienserne i en beholder – wroom-wroom – og så har du den lækreste cremede konsistens.
Hvordan laver man den bedste hjemmelavet aioli?
Dét er et spørgsmål, kun du kan svare på, for mængden af hvidløg, olivenolie og syre (hvidvinseddike og/eller citronsaft) skal justeres, så det passer til dine smagsløg. Nedenfor for du min bedste opskrift. Jeg holder af at lave aioli af en mild olivenolie, men nogle synes, at smagen bliver for gennemtrængene, og hvis du er en af dem, vil jeg anbefale dig at bruge en smagsneutral olie (som rapsolie eller avocadoolie) i forholdet 50/50 eller 25/75. Prøv dig frem!
Jeg tilsætter desuden æggehvide også, hvilket nogle nok vil ryste på hovedet af. Jeg synes, det giver en skøn og lidt mere luftig konsistens, men du kan sagtens bruge æggeblommen alene. Start måske med 0,5 æggehvide og se, hvad du synes 🙂
TIP: prøv også en af mine andre dips – jeg har opskrifter på alt fra vegansk cashew dip med urter til kold bearnaise sauce!