
Ingredienser
- 3 dl polenta majsgryn
- 1 l vand
- 30 g revet parmesan
- salt
RISTEDE GRØNTSAGER
- 1 aubergine
- 1 squash
- 2 røde peberfrugter
- 250 g cherrytomater
- 2 rødløg
- 2 spsk. olivenolie
- 1 håndfuld frisk timian
- salt og friskkværnet peber
POCHEREDE ÆG
- 1 l vand
- 3 spsk. eddike
- 4 æg
Fremgangsmåde
RISTEDE GRØNTSAGER
Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og beklæd en bageplade med bagepapir.
Skær aubergine og squash i skiver. Rens peberfrugterne, og skær dem i skiver. Halvér cherrytomaterne. Pil rødløg, og skær dem i både. Fordel alle grøntsagerne på bagepladen. Dryp olie over, krydr med timianblade, salt og peber, og bag grøntsagerne i ovnen i cirka 20 minutter, til alle grøntsager er møre og gyldne
POLENTA
Bring vandet i kog i en gryde. Hæld majsgryn og salt i gryden, og rør godt rundt. Sæt låg på, og kog grøden i ca. 15 minutter på lavt blus, til den er cremet. Rør revet parmesan i, og smag til med salt og peber.
Pocherede æg
Bring vand og eddike i kog i en gryde. Skru ned, så vandet er lige under kogepunktet. Slå 1 æg ud i en kop, så du nemmere kan ‘ploppe’ den ned i vandet.
Brug et piskeris til at røre rundt i vandet, så du får skabt en hvirvel i midten af gryden. Hæld forsigtigt ægget ned i hvirvlen, og lad gryden stå, imens vandet drejer rundt, og æggehviden samler sig om blommen.
Skub ægget ud i siden af gryden, og kog det i 2-3 minutter, indtil hviden er fast og blommen stadig flydende. Imens kan du skabe endnu en hvirvel i midten af gryden og pochere det næste æg.
SERVERING
Top din polentagrød med de ristede grøntsager, pocherede æg og frisk timian, og servér straks.
Opskrift på polenta med grøntsager og æg
Denne opskrift på polenta med grøntsager og æg er et fremragende eksempel på, at mad ikke behøver være hverken dyrt eller kompliceret for at smage godt.
Nogle gange er det simple bare det bedste. En caprese salat med solmodne tomater og mozzarella. Ristet rugbrød med avocado. Pasta med citron, friskkværnet peber og parmesan. Særligt her om sommeren (det tør vi godt kalde det efter vejret de sidste mange dage, ikke?) elsker jeg retter som disse. Retter, der kan bikses sammen på nul-komma-fem, og hvor råvarerne får lov til at stråle uden alt for meget postyr.
Lige præcis sådan en opskrift er denne. Her er tale om en bund af cremet polenta toppet med bagte grøntsager og et pocheret æg. Så simpelt og så godt. Retten smager af sol og sommer, og så er det en forrygende opskrift både til hverdag, når man trænger til at få tømt grøntsagsskuffen, men den er samtidig også festlig og dejlig nem at servere for gæster, for opskriften kan snildt ganges op.
Og hey! Hvis du vil give retten ekstra sommer-fornemmelser, kan du vælge at stege grøntsagerne på grillen i stedet for i ovnen. Det er jeg sikker på kun vil gøre smagsoplevelsen endnu mere fantastisk.
TIP: Prøv også at lave rester af polenta til sprøde polentafritter eller polentapande med chorizo og læg
Polenta majsgrød
Basen for opskriften er en cremet grød af polenta. Det er en italiensk majsgrød, der koges på majsgryn, til en cremet konsistens. Ofte bruges polenta lidt som man i Danmark ville servere kartoffelmos. Det smager dejligt til gryderetter, en klassisk bolognese men også til mere lette serveringer som denne opskrift med grønt og æg.
I denne opskrift smages polentaen til med parmesan. Det gør den uimodståelig lækker, så den både smager og mætter godt. Det er virkelig en perfekt base for det mere lette tilbehør i form af grøntsager og æg.
TIP: Prøv også min opskrift på en one-pot-pie med polenta, chorizo og oksekød
Kunne pocherede æg mon indgå i en af dine fine videoer en dag 😉
Ja, det må jeg hellere få lavet en lille videoguide til snart 🙂
KH