Opskrift på polenta fritter i ovn
Polenta fritter spotter jeg oftere og oftere på menukort på diverse spisesteder. Sprøde fritter af polenta majsgrød, serveret som et alternativ til de klassiske kartoffel pommes frites.
Hvis jeg må vige lidt af min jydske opdragelse, vil jeg tillade at skamrose min egen opskrift på polentafritter. Jeg foretrækker nemlig til hver en tid min opskrift end dem, jeg har fået serveret på resturanter. De bliver nemlig ofte for olierede til min smag, hvor disse lave de i ovnen helt uden friture. På denne måde får de den helt perfekte konsistens og smag, knasende sprøde men på ingen måder tørre.
TIP: Prøv også min opskrift på polentapande med tomater, polenta og æg eller en one-pot-pie med polentalåg eller et fad med kylling og polenta.
Hvad er polenta?
Polenta stammer fra italien og er en type majsmel, der er lidt grovere. Det kaldes derfor også for majsgryn.
Polenta majsgrynene koges som oftest til en grød, der bruges som tilbehør i det italienske køkken. Lidt som vi spiser kartoffelmos i Norden, og i Italiensk serveres grøden til gryderetter, en klassisk bolognese eller blot med grøntsager og æg.
Polentagrød er cremet, ret bastant, og dejlig mættende. Og så er det en billig spise, for polenta majsgryn er utrolig billige, og en lille mængde gryn bliver til en stor portion grød. Det er altså fantastisk SU-mad, der mætter, smager og nærer med gode fuldkorn.
Når polenta køler af, stivner grøden, så den bliver fast og geléagtig. Det gør det muligt at skære polentagrøden ud i skiver eller fritter, der kan frituresteges, ristes på panden eller i ovnen.
TIP: Prøv at skære polenta ud i trekanter og lav grillet polenta eller lav små polenta-diamanter til cremet græskarsauce eller en sprød polentapizzabund.
Fritter af polenta majsgryn
Min favoritmåde at tilberede polenta er klart at lave sprøde polenta fritter. Derfor laver jeg ofte dobbeltportion, når jeg skal bruge polentagrød. Så kan den ene halvdel hældes i et fad og sætte sig til dagen efter, så jeg kan trylle polentafritter frem på ingen tid.
De gode fritter af polenta kan laves med alverdens krydderier og forskellige smagstilføjelser. Prøv eksempelvis at tilsætte finthakket timian, rosmarin, basilikum, soltørrede tomater eller hvidløg.
Jeg kommer altid revet parmesan i grøden, hvilket giver en fantastisk smag. Vil du dog gerne lave veganske polentafritter, er osten ikke et must. Du kan undlade parmesan eller erstatte dem med gærflager, der er et vegansk altenativ fra helsekosten, der tilføjer ostesmag.
TIP: Prøv også at bruge polenta i en skøn citronkage med mandler.