
Ingredienser
One-pot-pie med oksekød og chorizo
- 1 kg oksebov (i tern)
- 150 g tørret chorizo
- salt og friskkværnet peber
- 2 løg
- 5 fed hvidløg
- 4 laurbærblade
- 1 spsk. paprika, gerne røget
- 1 spsk. tørret oregano
- ½ spsk. tørret rosmarin
- 5 dl rødvin
- 2 dåser hakkede tomater
- 140 g koncentreret tomatpuré
- 1 glas grønne oliven
Polenta-låg
- 125 g polenta
- ¾ l vand
- 100 g parmesan
- ½ tsk. revet muskatnød
- salt
- lidt olie til pensling
Til servering
- 1 håndfuld frisk oregano
Fremgangsmåde
Polenta-låg
Hæld polentagryn i kogende vand, mens du pisker. Kog i ca. 15 minutter under låg, indtil grøden bliver sej og cremet. Tilsæt friskrevet parmesan, og smag til med muskatnød og salt. Beklæd et ovnfast fad med bagepapir. Fordel polentagrøden på bagepapiret i et jævnt lag. Stil fadet på køl i 3 timer, så polentaen kan stivne.
One-pot-pie med oksekød og chorizo
Skær chorizo i grove skiver, og steg dem i en stor gryde, til de bliver let gyldne. Skær okseboven i 3 cm store tern. Krydr godt med salt og peber. Steg kødet sammen med chorizoen, så det bliver brunet på alle sider. Pil og hak løg og hvidløg, og lad dem svitse sammen med kødet under omrøring, til løgene er klare. Tilsæt laurbærblade, paprika, oregano og rosmarin, og lad det stege i et par minutter. Tilsæt derefter rødvin, hakkede tomater, tomatpuré og oliven. Lad retten simre under låg i ca. 3 timer, til kødet er så mørt, at det falder fra hinanden, når du stikker til det med en grydeske. Smag til med salt og peber.
Polenta-låg fortsat
Tænd ovnen på 225°. Skær polentabunden i runde skiver ved at udstikke dem med et vandglas, og pensl skiverne med olie. Tag gryden af varmen, og placér polentaskiver på overfladen. Sæt gryden i ovnen i 15 minutter, til polentaen er sprød.
Til servering
One-pot-pie serveres i gryden, så hver især ved bordet selv kan hælde op i skåle. Pynt med frisk oregano på toppen.
One-pot-pie med kød og polenta
Min one-pot-pie er en rigtig crowd pleaser. Det lækre kødfyld med oksekød og chorizo er fyldt med velsmag. Og når gryden toppes med sprød polenta, er der ikke et øje tørt.
Jeg serverede min one-pot-pie for en gruppe af vores venner, og særligt mændene var ved at falde i dåner over, hvor godt det smagte.
TIP: Prøv også mine andre opskrifter med polenta. Såsom sprøde polenta fritter, polenta med grøntsager og æg eller grillet laks med polenta og jordbærsalsa
Spansk comfort food
Retten minder mig om den type mad, vi fik serveret i Spanien, da jeg gik på Caminoen for et par år siden: Comfort food med fylde og smag, der har fået lov til at simre og hygge sig i timevis.
Det virker måske ikke som det oplagte sommermåltid, men retten kan sagtens serveres hele året. Om vinteren med en grov kålsalat og om sommeren med en frisk salat ved siden af. En grøn én af slagsen med urter og friskbælgende ærter ville uden tvivl gøre sig fremragende til.
TIP: prøv også den danske klassiker brændende kærlighed med chorizo, som også er ægte comfort food!