ANNONCE

Risotto med svampe

En klassisk risotto går man aldrig galt i byen med – særligt ikke når den beriges med ristede svampe og masser af revet Grana Padano ost. Begge dele tilføjer en vidunderlig umamismag til risottoen, så den simple, italienske ret forvandles til ren forkælelse.

I opskriften bruger jeg både hakkede svampe, der simrer med i risottoen, samt ristede svampe, der røres i lige inden servering. Det giver en mere kompleks smag og konsistens til svamperisottoen, uanset hvilke sorter af svampe du vælger at tilføje.

 

Risotto med svampe

 

Bedøm denne ret

Hovedret til 4 personer
forberedelse 5 min / tilberedning 25 min / i alt 30 min

Ingredienser

  • 1 l hønsebouillon (evt. 1-3 dl ekstra vand)
  • 500 g blandede svampe, fx champignon, karl johan, kantareller, kejserhatte
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 + 1 spsk. olivenolie
  • Salt og friskkværnet peber
  • 350 g risottoris eller grødris
  • 2 dl hvidvin
  • 75 g Grana Padano
  • 1 spsk. smør (kan undlades)
  • 1 håndfuld timian

Fremgangsmåde

Kog 1 liter vand, og opløs bouillon heri, så du får 1 liter hønsebouillon.

Rens svampene uden for meget vand. Hak den ene halvdel groft. Skær den anden halvdel svampe i grove skiver.

Pil og hak løg og hvidløg.  Svits løg, hvidløg og hakkede svampe sammen i olivenolie i en stor gryde. Krydr med salt og peber.

Skyl risene, og vend dem i gryden. Hæld hvidvin i gryden, og lad den fordampe. Hæld bouillon over, så risene akkurat er dækket, og lad væsken fordampe, imens du rører ofte. Tilsæt gradvist mere og mere bouillon, indtil risene er “al dente”. Smag gerne på dem løbende – de skal være netop møre men stadig have en smule bid.

Hvis du løber tør for bouillon, kan du tilsætte lidt kogt vand, indtil konsistensen er perfekt.

Imens risottoen koger, kan du steg de resterende svampene på en pande ved høj varme i lidt olivenolie. Kværn salt og peber over.

Rør friskrevet Grana Padano, smør og ristede svampe i risottoen. Gem gerne lidt svampe til at pynte på toppen. Smag til med salt og peber.

Servér toppet med de resterende ristede svampe, timian og masser af friskrevet ost.

Find flere opskrifter i samme kategori

risotto med svampe

grana padano risotto

 

Opskrift på risotto med svampe

For mig rimer risotto med svampe på hygge og kvalitetstid – hvad end retten serveres til hverdag eller fest. Risotto er nem og hurtig at tilberede, og kan altså sagtens udgøre et hverdagsmåltid, hvis man trænger til lidt ekstra forkælelse. Men det er også fantastisk gæstemad, som altid vækker jubel omkring spisebordet, og som er overskuelig at bikse sammen selv til mange mennesker.

Når man tilsætter svampe til risotto, forvandler man det klassiske italienske måltid til vaskeægte comfortfood. Selvom måltidet ikke indeholder kød, er det sprængfyldt med mættende velsmag. Det skyldes, at risottoen får umamismag fra både svampe og Grana Padano ost. Umami er den femte grundsmag, smagen af uuuumh, som tager et måltid fra at smage helt udemærket til fuldstændig fantastisk.

 

TIP: Prøv også min basis opskrift på risotto

ingredienser til svamperisotto

 

Svamperisotto med Grana Padano

Til en risotto skal der ost til. Både rørt i risottoen for en cremet konsistens og dejlig smag. Og revet over toppen i generøse mængder! Til denne opskrift på risotto med svampe bruger jeg Grana Padano, der passer perfekt til den italienske opskrift.

 

TIP: Prøv også min opskrift på græskar gnocchi

 

Grana Padano er en lagret hård ost, der er blevet produceret og nydt i Italien i næsten 1000 år. Osten laves af italiensk mælk, fra området Pianura Padana, som lagres i mindst 9 måneder – sommetider helt op til 24 måneder. Den længere lagringstid intensivere smagen og gør konsistens mere “smuldrende”. Det er netop det, osten er kendt for, og som får den til at smage så fremragende. Derudover gør den lange lagringstid også, at osten bliver laktosefri. 30 g Grana Padano indeholder alle næringsstofferne som en halv liter mælk, bare uden laktose.

 

TIP: Brug rester af din risotto til at lave lækre risotto deller.

risotto med svampe og parmasan

 

Svampe til risotto

Til opskriften på risotto med svampe kan du bruge lige de svampe, du har på lager eller har lyst til. Retten smager skønt med hverdagslækre champignon, men den bliver helt enestående, hvis du bruger kantareller. Og endnu bedre, hvis du selv har været på svampejagt i skovbunden!

Jeg holder af at bruge en blanding af forskellige svampe. På billederne har jeg brugt en blanding af kantareller, kejserhatte og champignon.

 

TIP: Prøv også min gulerodsrisotto eller grøn risotto med spinat. Jeg kan også varmt anbefale min græskarrisotto eller efterrårsrisotto med pastinak.

 

svamperisotto med ost og ristede svampe

Shop the post

- reklamelinks

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar