
Ingredienser
KØDSAUCE
- 400 g hakket lamme- og kalvekød
- 1 stort løg
- 2 fed hvidløg
- olie til stegning
- 1 spsk. frisk eller tørret timian
- 1 spsk. frisk eller tørret rosmarin
- salt og friskkværnet peber
- 1 gulerod
- 2 stilke bladselleri
- 2 dl hvidvin
- 2½ dl oksebouillon
- 140 g koncentreret tomatpuré
- 2 spsk. rismel eller hvedemel
GRÆSKAR-KARTOFFELMOS
- 2 store bagekartofler
- ½ hokkaidogræskar
- 25 g smør
- 1 dl mælk
- salt og friskkværnet peber
TIL SERVERING
- 1 bakke blandet salat
Fremgangsmåde
GRÆSKAR-KARTOFFELMOS
Skræl kartofler, og skær dem i små tern. Halvér græskarret, og fjern kernerne. Fjern skallen, og skær græskarkødet i tern. Kog kartoffel- og græskartern i en gryde med usaltet vand i ca. 15 minutter, til de er helt møre, og si kogevandet fra. Mos kartofler og græskar sammen med smør og mælk, brug enten en kartoffelmoser eller en elpisker. Smag til med salt og peber.
KØDSAUCE
Pil og hak løg og hvidløg, og steg begge dele i olie i en gryde, indtil løgene er gennemsigtige. Hak timian og rosmarin fint, hvis krydderurterne er friske. Tilsæt kød, timian, rosmarin, salt og peber, og brun kødet. Skræl og riv guleroden fint. Rens bladselleri, og skær den i tynde skiver. Vend dem i gryden, og steg i et par minutter. Rør hvidvin, bouillon og tomatpuré i gryden. Drys mel i, og rør igen, indtil saucen tykner. Smag kødsaucen til.
SHEPARD'S PIE
Tænd ovnen på 180°. Hæld kødsauce over i et smurt ovnfast fad eller en tærteform med høje kanter. Top med et jævnt lag græskar-kartoffel-mos. Bag retten i ovnen i ca. 25 minutter, til græskar-kartoffel-mosen er gylden.
SERVERING
Servér shepherd’s pie med blandet salat til.
Shepherds pie med lam
Shepherds pie er en britisk klassiker. Det er en rustik tærte uden traditionel bund.
Tærtens fyld består af en kødsauce – oftest af lam, og sommetider okse- eller svinekød. Kødsaucen gemmes under under et låg af cremet kartoffelmos, der bliver sprød og lækker i toppen, når tærten bages i ovnen.
I denne opskrift bruger jeg en blanding af kalv og lam, hvilket giver den autentiske smag af lammekød. Du kan dog sagtens bruge lammekød alene, og ellers vil jeg anbefale oksekød, hvis du ikke er så vild med smagen af lam. Hvis du laver tærten kun med oksekød, smager det også herligt – så har du bare lavet en såkaldt “cottage pie” ?
Shepherds pie med græskar låg
Det orange græskarlåg ser både charmerende ud, og så giver ekstra plusser på grøntsagskontoen.
Græskarlåget passer perfekt til den krydrede lammekødsauce med den sødmefulde smag. Har du dog mest lyst til klassikeren i stedet for min fortolkning, kan du sagtens erstatte græskarmængden med flere kartofler. Du kan også prøve denne gode rodfrugtmos, der kan varieres i det uendelige.
TIP: Prøv også min opskrift på fyldt græskar med kebab og tabbouleh eller græskarfritter
Flere opskrifter med lam
- Mellemøstlig moussaka med lam og auberginer
- Lammekødboller og æg i tomatsauce
- Lammekebabspyd med tahindressing
- Lammekoteletter med butterbean-dip og gulerodssalat
- Lammekølle med dukkah og knuste kartofler
Mums – altid dejligt med inspiration til lunende efterårs- og vinterretter, som er andet end suppe (selvom supper nu også er lækre) 😉
Alt med græskar smager jo skønt, så jeg vil snart kaste mig ud i denne opskrift – dog med hakket kylling, linser eller bønner i stedet 🙂
God weekend, Emma <3