
Ingredienser
Fyld
- 1 dåse sorte bønner
- 150 g friske dadler, udstenede
- 1 dl mandelmel, ca 35 g (fintmalede mandler)
- 3 spsk. kakaopulver
- 3 spsk. kokosolie
- 1 tsk. vaniljepulver eller korn af 1 vaniljestang
- 1 tsk. romessens
- 1 nip salt
MARCIPAN
- 200 g marcipan
- 1 dl mandelmel, ca 35 g (fintmalede mandler)
CHOKOLADE
- 100 g mørk chokolade
Fremgangsmåde
FYLD
Hæld bønnerne fra dåsen i en sigte, skyl dem grundigt, og lad væsken dryppe fra. Kom bønnerne og alle de resterende ingredienser i en foodprocessor eller blender, og kør maskinen, indtil du har en helt glat masse. Smag romkuglemassen til, så den smager præcis, som du ønsker, og stil den derefter i køleskabet i mindst 2 timer, så massen bliver fast nok til, at du kan rulle den.
MARCIPAN
Ælt marcipan og mandelmel sammen, så marcipanen ikke er helt så klisteret.
Rul marcipanen ud som en rektangel i et tyndt, jævnt lag på en ren bordplade.
Rul fyldet til en lang pølse, og placér den på marcipanen. Rul forsigtigt marcipanen omkring fyldet, og skær dernæst rullen ud i passende størrelser.
CHOKOLADE
Smelt chokoladen over et vandbad. Dyp træstammernes ender i den smeltede chokolade, og placer dem dernæst på et stykke bagepapir.
Lad chokoladen stivne inden servering.
Opbevar træstammerne på køl i en lufttæt beholder.
Den bedste opskrift på sunde træstammer
Mine sunde træstammer smager præcis som en klassisk træstamme fra bageren. De indeholder dog ikke kagerester, men får sin gode konsistens fra sorte bønner.
Fyldet består altså hovedsageligt består af protein- og fiberrige sorte bønner, og de kan derfor snildt nydes som en sund snack, uden at blodsukkeret stikker helt af.
Og bare rolig! De sorte bønner kan ikke smages. I promise! Når de blendes sammen med de resterende ingredienser, kamufleres deres smag fuldstændig, og de er blot med til at give den perfekte romkugle-konsistens.
TIP: Prøv også min nemme opskrift på sunde gulerodsmuffins eller muffins med kikærter og chokolade
Sunde træstammer med dadler
De sunde træstammer søder jeg med dadler. Det er med til at give en god, klistret konsistens, så fyldet i træstammerne hænger sammen. Derudover tilsættes der mandelmel, kakaopulver, kokosolie, romessens.
Variationer af ingredienser til træstammer med sorte bønner
- Hvis du ønsker, kan du også tilføje en skefuld marmelade eller to, hvis du har det på lager (fx af hindbær eller appelsin). Det giver en virkelig skøn og lidt mere frisk smag til fyldet.
- I stedet for kokosolie, kan du bruge smør i opskriften. Tag blot smørret ud af køleskabet i god tid, så det bliver blødt og let kan blendes sammen med de resterende ingredienser.
- Romessens kan snildt undlades eller erstattes med en smule rom. Tilsæt da gerne lidt ekstra mandelmel, så fyldet ikke bliver for klistret.
TIP: prøv også min opskrift på Sarah Bernhardt – en skøn konditorkage bestående af makronbund, chokoladecreme og chokoladeovertræk
Flere opskrifter på søde sunde sager
Jeg har masser af skønne opskrifter på sundere søde sager på bloggen. Opskrifter lavet med mindre sukker og ofte uden gluten. Prøv eksempelvis nogle af mine favoritter her:
Uhmmm….. hvor ser de lækre ud?
Du skriver: “Rul marcipanen ud som en rektangel i et tyndt, jævnt lag” – Men hvor langt og bredt er det ca.?
Hej Winnie 🙂 Det har jeg ikke angivet præcist, da jeg synes, det er lidt en smagssag, hvor tyk man foretrækker marcipanen, og så afhænger størrelsen også af, hvor store du ønsker at lave dine træstammer 🙂
Hej 🙂
Jeg har lige prøvet at lave en portion, de smager fantastisk, men min masse blev meget blød – også selvom jeg føler at jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke. Har du en idé til hvad der kan være gået skævt eller hvordan man kan gøre den mere fast?
Hej Emma 🙂 Huskede du at få massen på køl? Den burde sætte sig, når de bliver kold 🙂
Hej Emma,
Din blender ser fiks ud – må jeg spørge, hvilken en, du bruger?
Tak!
Den er fra Blendtec 🙂
Hej. Kan dine sunde træstammer fryses ned?
Hejsa 🙂 Ja, men gerne uden marcipan, da den bliver blød, når de tøes op.
VH E
Hej. Er det muligt, at skifte mandel mel ud med noget andre? Min mand kan desværre ikke tåle nødder, men kunne godt tænke mig at prøve din opskrift 😀
God dag 😀
Hej Jannie 🙂 Du kan bruge at undlade det, det tror jeg går fint 🙂
Hejsa.
Nu har jeg forsøgt at lave din opskrift på træstammer 4 gange. Jeg kan ikke få marcipanen til at række. Hvor lang og bred ruller du den ud?
Bruger du alt fyldet til denne mængde marcipan?
De smager rigtigt godt….?
Hilsen
Jette