
Ingredienser
GLUTENFRI HAVREGRYNSTÆRTEBUND
- 250 g finvalsede havregryn*
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. bagepulver
- 1 æg, delt i blomme og hvide
- ½ dl olivenolie
- ½ dl vand
- * kan erstattes af havremel
FYLD
- 200 g søde kartofler
- 1 spsk. olivenolie
- salt og friskkværnet peber
- 150 g feta
- 1 stilk frisk rosmarin
Fremgangsmåde
TÆRTEBUND
Tænd ovnen på 200 grader.
Lav dit eget havremel ved at blende havregryn til helt fint i en minihakker eller foodprocessor. Tilsæt salt, bagepulver, æggehvide og olie til maskinen, og kør. Hvis du bruger havremel, kan du blande ingredienserne i en skål.
Tilsæt vandet, 1 spsk. ad gangen, indtil dejen hænger sammen og er smidig og blød.
Rul dejen ud med en kagerulle i et rektangel mellem 2 stykker bagepapir. Fjern det øverste papir, og flyt dejen over på en bageplade. Gem æggeblommen til pensling.
FYLD
Skræl de søde kartofler, og skær dem i helt tynde skiver enten med skarp kniv eller ved hjælp af et mandolinjern. Vend skiverne med olivenolie, og fordel dem over tærtebunden i flere lag. Efterlad cirka 3 cm ud til kanten. Kværn salt og peber over tærtebunden. Smuldr feta over de søde kartofler, og drys med rosmarin. Fold havrebundens sider ved at løfte op i bagepapiret og løfte det ind over fyldet – det behøver ikke at være pænt, men sørg for, at der ikke kommer huller i dejen. Pensl kanterne med æggeblommen, og gerne drys med en smule havregryn for pynt. Bag galetten i ovnen i 30-40 minutter, indtil kanterne er sprøde og gyldne.
Opskrift på vegetar tærte med søde kartofler og feta
Denne tærte med søde kartofler er som en moderne udgave af den klassiske kartoffeltærte. Her er de hvide kartofler blot erstattet med deres orange fætter, der giver en fantastisk farve og smag.
Jeg vil umuligt kunne vælge min favorittærte men denne kommer i hvert fald i top 5! Alt med søde kartofler er et hit i min bog, og det samme gælder feta, det så sammen er det virkelig en sikker vinder.
Til denne opskrift på tærte med søde kartofler skære jeg hver sødkartoffel i tynde skiver, inden de fordeles på tærtebunden. Over dem smuldre jeg fetaost og drysser med rosmarin. Når fetaosten bages i ovnen, bliver den let karamelliseret, hvilket giver en vidunderlig smag. De søde kartofler bliver samtidig bløde og saftige, perfekte som tærtefyld.
Den lækre tærte med søde kartofler smager både dejligt lun og kold. Servér gerne tærten med en grøn salat og måske en lækker fetadip, hvis du har feta til overs.
TIP: Prøv også min gode opskrift på en klassisk broccolitærte
Vegetar tærte med rodfrugter
Kombinationen af søde kartofler, feta og rosmarin er helt fantastisk, men jeg vil også anbefale dig at prøve opskriften med andre rodfrugter. Rødbede er et oplagt valg, men prøv også pastinak, gulerødder eller almindelige kartofler.
Du kan også variere valget af ost til din tærte. Gedeost ville uden tvivl smage vidunderligt, men du kan også bruge mozzarella eller parmesan.
Rustik galette
Jeg vælger at lave min tærte som en rustik galette, der bages uden tærteform. Både fordi, det ser dekorativt ud, men især fordi, det er super nemt og sparer på opvasken. Når man laver en galette, skal tærtebunden blot blot foldes ind over fyldet, inden den bages i ovnen, så man slipper også for at bruge tid på forbagning. Nemt, pænt og super praktisk.
Glutenfri tærtebund af havregryn
Tærtebunden er min glutenfrie havregrynsbund af havregryn. Hvis I ikke har prøvet den endnu, må I virkelig give den et forsøg. Den kan bikses sammen i et snuptag, og så er den rigtig hverdagssund, fyldt med mættende fibre og fuldkorn.
Opskrifter på tærte
Prøv flere af mine opskrifter på lækre, sunde tærter til alle årstider:
- Tærte med serrano, gedeost og figner
- Mexi-tærte med kylling, chorizo og søde kartofler
- Tærte med gedeost og karameliserede rødløg
- Tærte med græskar, spinat og feta
- Boghvede-galette med rødbede, feta og karameliserede rødløg
Hejsa
Den ser lækker ud! Jeg undrer mig bare over, at jeg har præcis samme opskrift i mit blad fra Spis Bedre, så vil blot høre, hvordan det hænger sammen? 🙂
Hej Julie 🙂 det er fordi, det er min opskrift i spis bedre. Jeg burde også stå som forfatter.
Jeg ved ikke, om der har sneget sig en fejl ind i opskriften?. I dine andre tærtebunde med havre skal der 1 helt æg + 1 æggehvide i. Her skal der kun 1 æggehvide, og jeg kunne slet ikke få dejen til at hænge sammen. Men jeg justerede lidt på det og den smager fantastisk.
Kære Emma
Kan havremelet erstattes af andre typer af mel?
Hej Aida 🙂 Du kan bruge min opskrift på tærtebund med hvedemel her: https://martinys.dk/broccolitaerte-med-bacon/
Hej Emma.
Hvilken type feta bruger du? (:
Hej Emma
Hvor lang tid i forvejen kan man lave dejen? Kan man lave den omkring middag og lade den stå indtil man skal bruge den til aftensmaden? Skal den i så fald stilles på køl eller stå ved stuetemperatur med et viskestykke over?
Hej Nadia
Dejen skal gerne laves og udrulles umiddelbart efter, den er samlet, da den ellers kan blive for tør.