-
Link kopieret
Hjemmelavet smør
Hjemmelavet smør smager sådan cirka hundrede gange bedre end købevarianten. Det er virkelig luksus-lækkert, og så giver det en masse point på overskudskontoen, når man kan diske op med hjemmelavet smør til brødet.
Det tager kun 10-minutters tid at lave hjemmelavet smør, og det er uden tvivl arbejdet værd. Det giver lige lidt hverdags-luksus og er en måde at imponere gæster.

Cirka 200 g
INGREDIENSER
- 250 ml fløde
- 250 g cremefraiche 38%
- 1 tsk. flagesalt
Kom fløde og cremefraiche i en skål, og pisk det længe, til det skilles i fedtstof og væske. Tilsæt salt, og pisk igen.
Pres alt væden fra smørret. Det kan gøres på flere måder:
- Igennem en fin sigte
- Igennem et osteklæde
- Skyl smørret rent i iskoldt vand.
Nu har du dit hjemmelavede smør. Kom det i en beholder eller rul det sammen i et stykke bagepapir. Smørret holder sig cirka en uge på køl.


Hvordan laver man hjemmelavet smør?
Hjemmelavet smør laves ved, at man pisker fløde. Denne proces kaldes at "kærne". Her piskes fløden, først til flødeskum, og dernæst indtil at fedtstof skiller sig fra væske. Fedtstoffet er rent smør, og væsken er kærnemælk. Ofte laves smørret af syret fløde og så tilsættes salt, hvilket giver den gode smag af smør, som de fleste holder af. I det smør, man kan købe i butikkerne, vaskes noget af smagen dog væk, for at forbedre holdbarheden. Dette behøver man ikke, når man laver hjemmelavet smør, og derfor bliver smagen bedre.TIP: Prøv at tilsætte smag til dit smør og lave hjemmelavet kryddersmør fra bunden. Jeg vil anbefale dig min opskrift på ramsløgssmør eller purløgssmør

Ingredienser til friskkærnet smør
Til ægte hjemmelavet smør skal man som udgangspunkt bruge én ingrediens: Fløde. Når fløde piskes/kærnes længe nok, forvandles det nemlig til smør og mælk, når fedt og væske skilles. Jeg vil klart anbefale, at du smager dit smør til med salt. Jeg bruger flagesalt fra Maldon. Uden salt smager smørret mest bare af fedt. Du kan også tilsætte andre ingredienser såsom hvidløg og krydderier, og dermed lave dit eget hvidløgs/kryddersmør helt fra bunden.TIP: Prøv dit hjemmelavede smør over en portion mættende havregrød.
Opskrift på syrnet smør med cremefraiche og fløde
Typisk syrnes fløde til smør i cirka et døgn, inden den kærnes. Her får man en bedre smag til smørret, og væsken forvandles dermed til kærnemælk. For at gøre processen nemmere, så smørret kan tilberedes uden et døgns forberedelse, vælger jeg dog at bruge halv mængde fløde og halv mængde cremefraiche. Det giver en skøn autentisk syrnet smag til smørret. Du kan også vælge at bruge kærnemælk fremfor cremefraiche, men den færdige mængde smør vil blive mindre, da fedtindholdet i kærnemælk er mindre.