-
Link kopieret
Salat med varmrøget laks og avocado
Salat med varmrøget laks er et hit hos mig, når jeg har lyst til noget sundt, friskt og mættende.
Et hverdagsmåltid, der samtidig føles som vaskeægte selvforkælelse – for varmrøget laks er jo ikke ligefrem den billigste proteinkilde, man kan vælge. Men det er dét værd, synes jeg, og tilføjer man ekstra mættende kerner til salaten, kan man sagtens nøjes med ½ stykke pr. person.
I salaten kombineres varmrøget laks med cremet avocado og syrlig grape. En virkelig lækker smagskombination, der kun bliver endnu bedre med den cremede honning-dijon-dressing.
Se hvor nem opskriften på salat med varmrøget laks er at lave i denne video:

Aftensmad til 4 personer
Forberedelse 20 min /I alt 45 min
INGREDIENSER
SALAT
- 4 dl kerner og/eller bønner, fx havrekerner, boghvede, bygkerner, kikærter
- 2 fennikler
- 1 bakke blandet salat
- 2 grapefrugter
- 2 avocadoer
Honning-dijon-dressing
- 3 spsk. god mayonnaise
- 1 spsk. honning
- 1 spsk. dijonsennep
- 1 spsk. grovkornet sennep
- 1 spsk. citronsaft
- salt og friskkværnet peber
Til servering
- 1 håndfuld mandler
- 4 stykker varmrøget laks
Kerner og/eller bønner
Kog kerner og/eller bønner i letsaltet vand efter anvisningen på pakken. Lad dem køle af. Du kan også sagtens bruge en rest eller bælgfrugter fra dåser.
Honning-dijon-dressing
Rør ingredienserne sammen i en skål, og smag til.
Salat
Rens og halvér fennikler, og snit dem i papirtynde skiver på tværs. Bland havrekerner og fennikelskiver i en skål, og vend honning-dijon-dressingen i. Skyl og afdryp salaten, og vend den i skålen. Skær skallen og den hvide hinde af grapefrugten med en skarp kniv, og frigør frugtkødet i små fileter. Flæk avocadoer, fjern stenen, og skær avocadokødet i skiver.
Til servering
Anret salaten på et fad, og top med avocado, grapefrugt og laks plukket i mindre stykker. Rist mandlerne på en tør pande, og hak dem groft. Drys dem over salaten, og servér.


Opskrift på salat med varmrøget laks
Salat med varmrøget laks smager fantastisk, når man tilføjer grape og avocado. Det er et skønt match med den milde avocado og den syrlige grape. Og så ser det bare drøn smukt ud, hvis I spørger mig. Som alternativ til grape, kan du bruge andre frugter. Eksempelvis tynde skiver af æble eller pære. Du kan også bruge friske bær - eksempelvis smager hindbær helt vidunderligt dertil. For ekstra sprødhed, tilføjer jeg fennikel i tynde skiver til salaten. En grøntsag, som jeg ved mange styrer udenom, når de spotter den på hylden i supermarkedet. Men det er virkelig en skam, for fennikel smager både fantastisk frisk, skåret i tynde skiver som her, og tilberedt som i denne opskrift på torsk i fad.TIP: Prøv også min opskrift på cæsar salat med kylling eller squashpasta med avocadocreme og varmrøget laks.
Måltidssalat med laks
For at give salaten fylde, tilsætter jeg kerner og/eller bønner. Det forvandler den friske salat med varmrøget laks til en måltidssalat, der sagtens kan nydes som et måltid for sig. Måske serveret med en lækker skive surdejsbrød eller rugbrød. Du kan bruge alverdens forskellige kerne eller bønner - og de kan også helt undlades, hvis du helst bare vil have en frisk, grøn salat. Her bruger jeg havrekerner. Dem er jeg blevet helt vild med at bruge som en glutenfrit erstatning for byg eller spelt. Samtidig smager de virkelig dejligt og har et godt ‘bid’. De kan dog være en smule svære at få fingrene i, så hvis du ikke kan finde dem i din lokale helsekost, kan du sagtens lave salaten med andre korntyper, linser eller hvad, du lige har i skabet.