-
Link kopieret
Sund chokolade granola
Granola i chokoladeforklædning til morgenmad. Serveret med iskold mælk uden laktose, der forvandles til kakaomælk og smager af barndom, feriemorgener og ren selvforkælelse.
Granolaen smager så intenst af chokolade, at den gør sig bedst i små glas med bær og mælk som en lille ekstra luksus-servering til morgenmaden. Jeg skal dog ikke være bleg for at indrømme, at det meste af chokolade granolaen oftest forsvinder én håndfuld ad gangen, efterhånden som snack-sulten melder sig i løbet af dagen.

1 stort syltetøjsglas
INGREDIENSER
- 2 spsk. kakaopulver
- 2 spsk. ahornsirup
- 2 spsk. kokosolie, stuetemperatur
- 1 nip salt
- 5 dl grovvalsede havregryn
- 1 dl kokosmel
- 1 dl kakaonibs
Tænd ovnen på 150 grader, og beklæd en bageplade med bagepapir.
Bland kakaopulver, ahornsirup, kokosolie i en stor skål, og rør det sammen, så du får en klistret masse. Tilsæt havregryn, kokosmel, kakaonibs og salt til skålen, og vend det rundt, enten med hænderne eller en grydeske, indtil den klistrede kakaomasse er jævnt fordelt.
Hæld skålens indhold ud på en bageplade, og tryk det ud, så det ligger i ét lag. Sæt derefter bagepladen i ovnen, og bag din granola i 20-30 minutter, indtil granolaen er sprød, og kokosflagerne gyldne og ristede.
Lad granolaen køle helt af, inden den opbevares i en lufttæt beholder. Her holder den sig fint i flere måneder.

Sund chokolade granola - Nydelse & næring
En portion sund chokolade granola er et fremragende eksempel på min madfilosofi: Opskriften kombinerer nemlig nydelse og næring på bedste vis. Mange vil nok beskrive mine opskrifter som sunde, men det er sjældent et ord, jeg selv bruger om min madlavning. I stedet for at dele madvarer op i kasser som sund/usund, lovlig/forbudt, der på ingen måde bidrager til den generelle madglæde, holder jeg af at bruge begreberne nydelse og næring.TIP: Prøv også min opskrift på knasende sprød banan granola uden sukker eller min yndlings basis opskrift på granola eller en krydret æblegranola
Nogle gange spiser jeg ting alene på grund af nydelse (eksempelvis verdens bedste croissant fra et lille Århusbageri), og nogle gange drikker jeg den ondeste grønne smoothie, fordi jeg ved, den er spækket med næring. Her er det ene ikke bedre end det andet, for vi har brug for begge dele, hvis vi vil føle os i balance.
At mærke efter
Mad bør aldrig handle om afsavn, men samtidig kan vi ikke ignorerer, at hvad vi kommer indenbords, også påvirker hvordan vi har det. Handler vores kostvalg udelukkendeom nydelse, kan de nemlig ende med at få præcis den modsatte effekt. Derfor prøver jeg altid at mærke efter, hvordan min krop har det, efter et måltid. Føler jeg mig energifyldt eller tung og træt? Fungerer min fordøjelse? Er der noget, der ikke fungerer optimalt, prøver jeg at lave små ændringer og skrue op og ned for mængden af de råvarer, jeg indtager. Eksempelvis undgår jeg i perioder helt eller delvist gluten. Jeg ved, at jeg altid skal spare på ellers fremragende sunde råvarer som jordskokker, beder og løg. Og jeg har slet ikke lyst til at drikke sodavand, fordi det giver mig ondt i hovedet.TIP: Prøv chokolade granola over en lækker chiagrød.
