Opskrift på granola med banan
Denne opskrift på banan granola har jeg lavet i årevis! Den oprindelige opskrift udgav jeg i min kogebog Herlig og ærlig mad, og den storhitter stadig i vores hjem. Vi bruger den til morgenmad, ofte over yoghurt (fx hjemmelavet kokos yoghurt) eller havregrød. Granoaen er også skøn over smoothies som en sund grøn smoothie eller på en smoothie bowl som sprød topping. Banangranola er dog også en skøn snack, og jeg spiser ofte en håndfuld til en kop kaffe som en sundere eftermiddagssnack for at holde blodsukkeret oppe på kontoret.
Nem banangranola
Hvis man har et par modne, prikkede bananer liggende, der råber på at blive spist, er det oplagt at bikse en portion banan granola sammen. Granolaen er virkelig nem og tager ingen tid at lave! Alt skal blot blandes i en skål, fordeles på en bageplade og bages, og så er der sprød og lækker granola klar til servering.
Granolaen kan opbevares i en lufttæt beholder i flere uger – hvis man altså ikke spiser den inden. Sørg blot for, at granolaen er helt tør og afkølet, før du kommer hælder den på glas. Så forbliver den sprød og lækker i ugevis.
TIP: Prøv også min opskrift på sund chokolade granola eller krydret æblegranola
Banan granola opskrift uden sukker
Hjemmelavet granola er både nemt og lækkert at lave. Men det kan også hurtigt blive lige så sukkerfyldte som dem, der står på supermarkedshylderne, hvis granolaen skal blive sød og sprød.
I stedet for at tilføje store mængder sukker og fedtstof, bruger jeg i denne granola bananer til at søde og “samle” ingredienserne. Særligt hvis du bruger meget modne bananer, vil de tilføje en god sødme til granolaen, og hvis du ønsker den lidt sødere, kan du nøjes med at tilføje en enkelt skefuld honning eller ahornsirup.
Når bananerne moses, kan den klistede konsistens desuden bruges til at samle ingredienserne, så man får en klumpet granola. Jeg synes selv, det er enormt lækkert, når en granola er mere grov i konsistens med sprøde “clusters” eller “chunks” (hvad er det rette danske ord for det?!) af de forskellige ingredienser.
TIP: Prøv banan granola over min opskrift på chiagrød eller en frugtsalat med grape.
Ingredienser til banan granola
Ingredienslisten til banan granola kan varieres i det uendelige, alt efter hvad du har på lager og bedst kan lide. Her kan du se, hvilke ingredienser, der er essentielle, og hvad du kan undlade eller udskifte:
Modne bananer
Det er vigtigt, at du bruger modne bananer, der er søde og bløde, så de let kan moses. Skrællen skal gerne have sorte prikker, for så ved du, at bananerne er godt modne.
Kokosolie eller smør
Det er helt valgfrit, om du bruger kokosolie eller smør til opskriften. Jeg synes, at smør giver en lidt bedre smag. Men hvis opskriften skal være vegansk, skal du naturligvis bruge kokosolie.
Krydderier
Du kan tilsætte valgfrie krydderier til din granola. Jeg bruger altid en smule salt, der fremhæver sødmen. Derudover smager kanel, kardemomme og vanilje også vidunderligt i banangranolaen.
Havregryn
Du kan både bruge fin- og grovvalsede havregryn til opskriften. Ofte bruger jeg faktisk en blanding, da jeg synes, det giver den bedste konsistens. I stedet for havregryn kan du også bruge speltflager, boghvedeflager eller lignende.
Frø, kerner og nødder
Du kan fuldstændig selv bestemme, hvilke frø, kerner og nødder, du tilsætter til din granola. Jeg synes dog, at konsistensen bliver bedst, hvis du bruger 50% frø og 50% kerner og/eller grofthakkede nødder.
Søde opskrifter med banan
Jeg elsker at bruge bananer i sundere søde sager, hvor de bidrager med en herlig sødme og god konsistens. Hvis du er vild med min banangranola, vil du helt sikkert også elske mit bananbrød, der sødes med modne bananer. Prøv også mine sunde cookies med havregryn, de enormt lækre bananpandekager eller sunde muffins med banan og peanutbutter.