Sunde brunkager
Smagen af brunkager – ja bare duften! – vækker barndomsminder hos de fleste. De knasende sprøde, søde og krydrede småkager er nemlig et fast indslag i december i langt de fleste hjem.
Denne opskrift på brunkager har fået et twist, så ingredienslisten er en lille tand sundere. Det gør, at småkagerne mætter bedre og blodsukkeret forbliver stabilt, hvilket kan være en fordel med alle decembers søde fristelser. Opskriften giver sprøde småkager, der smager som et festfyrværkeri af julekrydderier og med en dejlig karamelagtig sødme fra kokossukker og ahornsirup.
Det er skønt med klassisk julekonfekt med mel, smør og sukker, men nogle gange er det rart at have lidt sundere alternativer såsom disse brunkager. Særligt når de smager lige så godt som de helt traditionelle!
Glutenfrie brunkager med mandelmel
Opskriften på sunde brunkager laves af mandelmel og en smule boghvedemel. Det giver en virkelig dejlig smag og den helt perfekte konsistens med tilpas faste og sprøde småkager.
De sunde brunkager sødes med en blanding af kokossukker og ahornsirup. Det giver en karamelagtig smag og så er det lidt mildere for blodsukkeret end almindelig hvidt sukker. Men smagen er stadig helt fantastisk!
Småkage bagning er et hyggeligt projekt, som man kan samle både venner og familie om. Med denne opskrift sikrer man sig at alle kan være med, når opskriften er glutenfri og hurtigt kan laves både vegansk og laktosefri, hvis man erstatter smør med et vegansk eller laktosefrit alternativ.
TIP: Prøv også min opskrift på dadelkonfekt
Brunkagedej til fryseren
Dejen til de sunde brunkager kan sagtens opbevares i fryseren i månedsvis. Så kan man bage halvdelen, og gemme resten til, når kagedåsen trænger til en genopfyldning. Det er nærmest som at have julestemning på lager, for så snart man sætter en plade af brunkagerne i ovnen, dufter hele hjemmet af jul. Og så smager småkager næsten altid bedst, når de er friskbagte!
Veganske brunkager
Hvis du ønsker at gøre opskriften vegansk, kan du ersatte smør med en form for plantesmør, fx Smørbar fra Naturli’. Du kan også bruge kokosolie, men jeg synes ikke helt, det giver samme gode smag.
Opskrifter på sunde julelækkerier
Hvis du er på udkig efter flere sundere alternativer til julens konfekt og søde sager, har vores opskriftindeks et stort udvalg. Få en lille smagsprøve her: