-
Link kopieret
Chili sin carne
Chili sin carne er ofte på menuen hjemme hos os. Det er det nemmeste kødfri måltid, der indeholder masser af grøntsager, mætter godt og tilmed er drøn nemt at lave. Sådan et måltid, der både kan serveres til hverdag og fest, for kødspisere og kræsenpinde – så lav hellere en stor portion til fryseren!
Denne opskrift er, hvis du spørger mig, uden tvivl den bedste chili sin carne. Opskriften giver en chili fyldt med velsmag, masser af umami, og det er lige før, man kunne snydes til at tro, at der var kød i på grund af den gode konsistens.

Hovedret til 4-6 personer
Forberedelse 15 min /I alt 45 min
INGREDIENSER
2 løg
4 fed hvidløg
1 chili (eller efter smag)
1 spsk. olivenolie
1 squash
1 rød peber
3 spsk. tomatpuré
2 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. paprika
2 dåser hakkede tomater
0,5 liter grøntsagsboullion
40 g mørk chokolade (75% eller mørkere)
2 dl quinoa
1 dl chiafrø
1 tsk. salt
2 dåser bønner (eks. kidneybønner eller butterbeans)
Snit løg, hvidløg og chili, og svits det i olivenolie i en stor gryde. Imens snittes squashen og peberfrugten i tern og tilsættes efter ca. 2 minutter. Svits, til grøntsagerne er blevet møre, og tilsæt herefter tomatpuré, spidskommen, koriander og paprika. Svits det hele i yderligere 1 minut, og tilsæt så de hakkede tomater, bouillon, chokolade, quinoa (husk at skylle den inden), chiafrø samt salt. Lad det hele simre i 1 times tid, og tilsæt eventuelt en smule vand, hvis chilien bliver tør. Tilsæt til sidst drænede bønner, gennemvarm det hele, og server chilien toppet med guacamole, limesaft, grofthakket persille og friskkværnet peber.
Opskrift på chili sin carne uden kød
Chili sin carne betyder chili uden kød. Det er altså en chili, dog lavet helt kødfri i modsætningen til den klassiske chili con carne opskrift, der typisk laves med oksekød. Her tilsætter jeg i stedet quinoa og chiafrø, og så laves gryderetten med massevis af grøntsager.TIP: Udforsk mit arkiv af veganske opskrifter.
Selvom denne chili ikke indeholder kød, er den stadig fyldt med masser af smag. Den har en god, fyldig konsistens, og så giver de mange krydderier og mørk chokolade, der giver en kompleks smag. Ja faktisk kan man næsten snydes til at tro, at det er en helt almindelig chili con carne.TIP: Prøv også min opskrift på vegetariske tortillas med bagte grøntsager eller quesadillas, tortillas eller tacos
Chili sin carne med quinoa og chiafrø
I denne opskrift på chili sin carne bruger jeg en blanding af quinoa og chiafrø. Det gør retten dejlig sund og mættende, fordi retten bliver protein- og fiberrig. Blandingen giver desuden en fantastisk konsistens, der minder meget om den klassiske ret med hakket oksekød. Det skyldes quinoa og de små chiafrø, der suger væske til sig og giver en grov konsistens.TIP: Prøv også at bruge din chili til at lave mexicansk lasagne.
Toppings til chili
Den lækre chili topper jeg med alverdens lækkerier:- Syltede rødløg
- Avocadoskiver
- Yoghurt (brug sojayoghurt, hvis retten skal være vegansk
- Nachos
- Koriander
Chili sin carne opskrift fra kogebogen Plantemad
Den oprindelig opskrift stammer fra min kære veninde Mias kogebog "Plantemad". Jeg har lavet den et utal af gange og langsomt gjort retten til min egen. Plantemad er fyldt med de lækreste, grøntsagsspækkede, veganske opskrifter. Mia spiser nemlig hovedsagtligt plantebaseret, og hendes tilgang til madlavning er dejlig ukompliceret og tilgængelig. Dette er kogebogen et herligt bevis på – opskrifterne er hverdagsagtige og sunde uden at være avancerede og helseagtige.TIP: Prøv også en vegansk kitchari eller marrokansk grøntsagsgryde