Den bedste opskrift på chili con carne
Chili con carne har været et hverdagshit i vores hjem i årevis! Jeg tør derfor godt love, at denne opskrift er testet og finpudset, til den er lige præcis, som den skal være. Den passer perfekt til vores smagløg: krydret, mægtig og lige tilpas stærk.
Oprindeligt er chili con carne er en mexicansk opskrift. Men den ret, der serveres i de fleste danske hjem minder vist ikke meget om en autentisk mexicansk chili. Den er mere inspireret af det amerikanske “tex-mex” køkken, hvor også retter som quesadillas, tortillas og tacos er populære. En god chili er en basis opskrift, der kan bruges til alle disse retter. Du kan fylde den i tortillapandekager eller wraps, og den kan også nydes i en skål som en “bowl” med salat ris og/eller nachos.
TIP: Prøv også andre skønne gryderetter såsom indisk lammegryde, en klassisk mørbradgryde eller den lunende enebærgryde.
Nem chili con carne opskrift
Denne opskrift er en utrolig nem udgave af den gode chili. Alt skal blot hakkes, svitses og simre i én stor gryde, og den bliver kun nemmere af at stå. En chili kan derfor nemt sættes over tidligere på dagen, og så er den klar til servering ved spisetid. Det bliver den kun bedre af!
Hvis du har et godt lager af krydderier i køkkenet, er ingredienslisten tilmed super simpel og ret billig. Det er altså nem og god mad til mange, og jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke kan lide chili con carne, så det er et sandt gæstehit!
Jeg laver næsten altid dobbeltportion (eller endda trippelportion!). Så kan retten nemlig fryses ned i mindre portioner, og så er der nem mad til travle dage. En chili er nem at varme op igen, og retten kan nemt varieres og serveres på forskellige måder, med forskelligt tilbehør. Prøv eksempelvis at bruge chilien til at lave en fantastisk mexicansk lasagne.
TIP: Andre gode retter til fryseren er bolognesesauce, indisk dhal, en god lasagne eller chili sin carne.
Ingredienser til chili con carne
- Oksekød: Jeg bruger hakket oksekød til opskriften, men kan også varmt anbefale dig at lave min opskrift på pulled chili con carne af oksebov.
- Krydderier: Jeg bruge ren blanding af paprika, spidskommen, koriander og kanel til min chili. Det giver en virkelig dejlig krydret smag. Brug gerne en røget paprika, der giver et lækkert twist.
- Løg og hvidløg: Jeg foretrækker en god mængde løg og hvidløg i opskriften. Du kan dog sagtens nøjes med et enkelt eller to fed hvidløg.
- Chili: Jeg foretrækker at bruge en frisk rød chili, men har vi ikke lige sådan en på lager, bruger jeg chiliflager eller pulver. Jeg tager ofte lidt af retten fra til min lille dreng, inden jeg tilsætter salt, peber og chili.
- Hakkede tomater og tomatpuré:
- Bouillon: Jeg foretrækker at bruge en oksebouillon. Du kan også snildt bruge grøntsagsbouillon i stedet, men oksebouillon giver en kraftigere smag.
- Kidneybønner: Bønnerne tilføjer smag, fylde og mæthed til gryderetten. Du kan også bruge sorte bønner som alternativ.
- Mørk chokolade: Det gør hele forskellen at komme mørk chokolade i gryderetten! Det gør den mere sød, cremet og intens i smagen.
- Eddike: Jeg smager chilien til med en smule rødvins- eller hvidvinseddike. Det giver den helt perfekte balance mellem sød/syrlig, og frembringer alle de gode smage. Du kan også tilføje et skvæt rødvin som alternativ, hvis du har en flaske åben.
TIP: Prøv også at bruge rester af chili con carne som fyld i pirogger til madpakken.
Tilbehør til chili con carne
Hvad spiser man til chili con carne? Ja, det er virkelig en smagssag, for som sagt retten bruges som fyld til alverdens tex-mex mexicansk inspirerede opskrifter.
Hvis du spørger mig, så foretrækker jeg at servere chili med ris og masse vis af toppings. Gerne med noget grøn salat eller finthakket spidskål, der gør den ellers meget mættende ret lidt mere let og frisk.
Toppings
Gode toppings til chili con carne er:
- Guacamole
- Salsa
- Nachos med cheddar
- Koriander
- Creme fraiche
- Syltede rødløg
- Revet cheddarost
- Jalapenos
- Limebåde
- Snittet forårsløg