-
Link kopieret
Græskarrisotto med pancetta og salvie
Denne efterårsrisotto får sin flotte farve fra græskar, der jo virkelig er grøntsagernes dronning på denne årstid. En klassisk risotto går man aldrig galt i byen med, men ved at tilsætte græskarmos til gryden, får risottoen en herlig sødmefuld smag og fylde, der kun skruer endnu mere om for hygge-faktoren.

Hovedret til 4 personer
Forberedelse 20 min /I alt 1 t
INGREDIENSER
RISOTTO
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 håndfuld salvie
- 1 spsk. smør til stegning
- salt og friskkværnet peber
- 4 dl risottoris
- 2 dl hvidvin
- 1 l kyllingebouillon
- 50 g friskrevet parmesan
TOPPING
- ½ hokkaidogræskar
- 1 spsk. olivenolie
- salt
- 100 g pancetta i skiver
- frisk salvie
GRÆSKARPURÉ
- ½ hokkaidogræskar
- 2 spsk. smør
TOPPING
Tænd ovnen på 200° varmluft. Skær skallen af det halve græskar, og fjern kernerne. Skær græskarkødet i små tern, fordel på en bageplade beklædt med bagepapir, og vend med olie og salt. Bag dem i ovnen i 20 minutter, til de møre og gyldne. Fordel pancetta på en anden bageplade beklædt med bagepapir, og bag på en anden rist i ovnen i ca. 7 minutter, til den er sprød.
GRÆSKARPURÉ
Skær skallen af det andet halve græskar, og skær græskarkødet i små tern. Kog dem i vand i en gryde i ca. 15 minutter, til de er helt møre. Hæld vandet fra gryden, og tilsæt smør. Blend græskarternene med en stavblender til en helt glat puré.
RISOTTO
Pil og hak løget fint. Pil og pres hvidløg. Hak salvie fint. Steg det hele i smør i en tykbundet gryde, til løgene bliver klare. Krydr med salt og peber, og vend rundt. Skyl risene i en sigte, og tilsæt dem. Hæld hvidvin over, og steg, indtil væden er fordampet. Tilsæt varm bouillon, en smule ad gangen, så risene hele tiden kun er akkurat dækkede. Lad risottoen koge i ca. 20 minutter, til risene er møre. Tilsæt græskarpuré og friskrevet parmesan, og rør rundt, til konsistensen er cremet. Smag risottoen til.
SERVERING
Top risottoen med ristede græskartern, sprød pancetta og frisk salvie, og servér straks.
Opskrift på græskarrisotto
Græskarrisotto er en cremet, mættende og alligevel delikat servering. Den gyldne risotto topper jeg med ristede græskartern, salvie og sprødstegt pancetta - en italiensk krydret bacon, der giver et herligt modspil til retten med sin salte smag. Servér med hvidvin (flasken skal jo alligevel åbnes!), og du har den lækreste efterårsret, der bestemt er gæster værdig.TIP: Prøv også min opskrift på græskarfritter eller en skøn efterårssalat med figner.


Risotto med grøntsager
Du kan nemt lave variationer af den smukke græskarrisotto. Erstat blot græskar med rodfrugter som rødbede og sødkartoffel, der kan laves til puré, som kan røres i risottoen, og ristes i ovnen og bruges som topping. En basis opskrift på risotto kan varieres i det uendelig, så det er virkelig bare at eksperimentere løs!TIP: Brug rester af din risotto med grøntsager til at lave lækre, sunde risotto deller.
