-
Link kopieret
Grillet laks og polenta med jordbærsalsa
Denne opskrift fra min kogebog Herlig & ærlig mad skriger bare sol, varme, ferie og selvforkælelse.
Selvom måltidet uden tvivl smager bedst, når det er tilberedt på grillen, kan en almindelig pande også sagtens gå an – brug det som en nødløsning, hvis den blå himmel pludselig udskiftes med truende tunge, grå skyer. Og nyd så at smagen af sommer heldigvis stadig findes i denne lækre opskrift!

Hovedret til 4 personer
Forberedelse /I alt
INGREDIENSER
GRILLET POLENTA
- 1 dl majsgryn (også kaldet majsrasp eller polenta)
- 5 dl vand
- 1 tsk. salt
- 50 g parmesan
JORDBÆRSALSA
- 200 g jordbær
- 1 lille rødløg
- 1 håndfuld basilikum
- 2 spsk. balsamicoeddike
- 1 spsk. olivenolie
- 1 tsk. honning
- Salt & friskkværnet peber
ENDVIDERE
- 4 flotte laksefileter
- 1 bundt asparges
- Olivenolie
- Salt & friskkværnet peber
POLENTA
Lav først din polenta. Bring vandet i kog, og hæld salt og majsgryn i, imens du pisker konstant. Lad det koge i 20 minutter under låg, indtil grøden bliver sej og cremet. Riv parmesanen, og rør det i grøden, så det smelter. Smag polentaen til med salt og peber. Beklæd en lille rugbrødsform eller madkasse med husholdningsfilm. Lad polentaen køle lidt af, og hæld den derefter i formen. Stil derefter formen i køleskabet i minimum 3 timer, så polentaen kan stivne.
JORDBÆR-SALSA
Tilbered jordbærsalsaen ved at skære jordbærrene i små tern og hakke rødløg og basilikum fint. Kom det i en skål, og hæld balsamicoeddike, olivenolie og honning over. Vend rundt, smag til med salt og peber, og stil så salsaen i køleskabet indtil servering.
GRILL/STEGNING
Nu er du klar til at tænde grillen. Tag polentaen ud af formen, og skær den ud i skiver på 1 cm. Knæk bunden af aspargesene, og pensl polenta og asparges med olivenolie. Krydr både laks og asparges med salt og peber.
Grill først polentaen, da den skal have længere, end man lige tror – gerne 10-15 minutter på hver side, så den bliver sprød og får flotte grillstriber. Når polentaen vendes, lægges laks og asparges på grillen. Så passer det cirka med, at alt er færdigt samtidig.
SERVERING
Skyl og slyng feldsalaten, og servér så hele herligheden. Du kan enten komme alt på individuelle fade, men jeg synes, det er smukkest at portionsanrette eller servere det hele på ét stort fad.
Grillmad til gæster
Denne opskrift er den helt perfekte servering for gæster. Når sommeren er over os, og det danske vejr tillader det, er det præcis sådan en her servering, jeg vil nyde at servere for gæster på terrassen. Laks, polenta, grønt og så en jordbærsalsa til. Det er et friskt og let måltid, hvor det eneste man mangler, er et godt glas hvidvin!Grillet laks
Grillet laks er et sandt sommerhit, som jeg bare aldrig bliver træt af. Der skal ikke så meget påstyr til, for laksen smager vidunderligt - bare sådan - når den grilles krydret med salt og peber. Giv hvert stykke grillet laks et squeeze citronsaft efterfølgende, og så er der serveret. Så nemt er det!TIP: prøv også lakse-satayspyd eller indbagt laks med sød kartoffel røsti

Grillet polenta
Polenta er en grød lavet af majsgryn. Det er en klassiker i Italien, og jeg bruger ofte polenta i stedet for mos som tilbehør til mægtige gryderetter eller til en hurtig polentapande. Når polentagrød bliver kold, bliver den fast, og den kan derefter skæres ud og steges - på grillen, panden eller i ovnen. Som sprøde polentafritter eller i andre former. Den sprøde polenta smager helt forrygende, sprød på ydersiden og cremet i midten, og den kan serveres på et hav af forskellige måder, både som tilbehør eller hovedmåltid.TIP: prøv også mit alt-i-et fad med kylling og polenta eller polenta med æg og grøntsager