-
Link kopieret
Koldhævede boller
Det her er min bedste opskrift på koldhævede boller med gær. De bliver luftige, sprøde, saftige og får flotte, store lufthuller. Og så er de enormt nemme at bage! Opskriften er let at huske, og du skal kun bruge få ingredienser og køkkenredskaber.
Bollerne minder ret meget om surdejsboller i både smag og konsistens, så det er den perfekte opskrift, hvis du endnu ikke helt har mestret surdejsbagningen, men gerne vil servere de lækreste boller.

Boller, ca 12 stk.
INGREDIENSER
500 g kold vand
3 spsk. yoghurt (kan undlades)
10 g gær
10 g honning eller sukker
10 g salt
200 g manitobamel
300 g hvedemel + lidt til bordet
Kom vand i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt honning og salt, og rør rundt. Tilsæt dernæst manitobamel og hvedemel, og rør rundt med en grydeske, til du får en klistret dej. Den må gerne være klumpet. Sæt skålen i køleskabet natten over.
Næste morgen forvarmes ovnen til 250 grader. Sæt bagepladen i ovnen, så den kan blive varm, og brug gerne et bagestål for ekstra sprøde boller. Sæt også en bageplade i bunden af ovnen, som du kan hælde lidt vand i for at skabe damp i ovnen.
Tag dejen ud af køleskabet, og hæld den ud på et bord drysset generøst med hvedemel. Fold siderne af dejen ind, så dejen samles lidt, og lad dejen hvile på bordet, imens ovnen forvarmes i 30-45 minutter.
Skær en bolle ud af dejen med en dejspartel/dejskærer eller en stor, skarp kniv. Spænd gerne bollen en smule op, ved at skubbe kanterne ind under boller med dejskæreren, og løft den så over på et stykke bagepapir. Fortsæt med at hakke boller fra og løft dem over på bagepapiret med god afstand.
Træk bagepapiret over på din varme bagestål/bageplade i ovnen. Hæld med det samme et glas vand ind i fadet i bunden af ovnen, så der dannes damp, og luk hurtigt lågen til ovnen.
Skru ovnens temperatur ned på 210 grader, og bag bollerne i 15-20 minutter, til de er flot gyldne og sprøde i overfladen.
Afkøl bollerne på en bagerist, og servér.
Den bedste opskrift på koldhævede boller
Jeg har eksperimenteret med en opskrift på koldhævede boller i årevis. Og efter det først lykkedes mig at lave rigtig gode koldhævede surdejsboller, er der ikke rigtig noget, der har konkurrere med dem. Indtil nu! De her boller bages med en smule gær fremfor surdej. Men de lander på en flot anden plads liiiige i hælene på surdejsvinderen. De gode koldhævede boller er en helt, helt simpel opskrift, men resultatet er helt fantastisk. Alt røres sammen i en skål (ja, du behøver endda ikke være særlig grundig). Stil den på køl med skålen natten over, og dagen efter kan du forvarme ovnen og bage de lækreste, sprøde og saftige boller!TIP: Hvis du bage grovere boller med masser af fuldkorn, frø og kerner kan du prøve min opskrift på koldhævede grovboller.


Brusebadboller
Jeg plejer sommetider at kalde denne opskrift for mine "brusebadsboller". Det er sådan et hyggeligt navn, som du måske er stødt på før. Og i mit tilfælde passer det perfekt med, at bollerne kan bages, imens jeg tager et brusebad. Ja faktisk er det næsten en tradition, at jeg tænder for ovnen og tager dejen ud af køleskabet, inden jeg løber en tur. Når jeg så kommer hjem en halv times tid efter, kan bollerne komme i ovnen, imens jeg snupper et bad - og så er det tid til morgenboller ♥TIP: Prøv også min opskrift på surdejsboller og find min guide til opstart af surdej.

Morgenbolller med tipo 00 og manitoba
Du kan bage bollerne med alle typer hvedemel. Men jeg vil varmt anbefale dig at prøve de to meltyper Tipo 00 og manitoba, der giver fantastisk lækre boller.Tipo 00:
Tipo 00 er en italiensk meltype. Det er meget fint formalet hvede med et højt proteinindhold. Det giver en sprød skorpe og masser af bid. Præcis som vi kender det fra fx pizza, hvor meltypen ofte bruges.Manitoba:
Manitoba er også fint sigtet hvedemel. Det er en kraftfuld hvedesort med et højt glutenindhold, der gør dejen smidig og elastisk, så dejen kan få flotte store huller.TIP: Prøv også min opskrift på rugbrød eller chokoladeboller.