
Ingredienser
- 2,5 dl sødmælk
- 25 g gær
- 25 g sukker
- 5 g salt
- 0,5 tsk. kardemomme
- 1 æg
- 500 g hvedemel
- 50 g blødt smør
- 100 g chokoladeknapper
TIL PENSLING
- 1 æg
Fremgangsmåde
Kom kold mælk i en skål og opløs gær heri. Tilsæt sukker, æg, salt og kardemomme , og rør det sammen, til der ikke er nogen klumper.
Tilsæt mel gradvist, og ælt dejen godt. Dejen skal føles smidig og glat og skal let slippe skålen eller bordet. Den må ikke klistret.
Tilsæt blødt smør i mindre stykker, og ælt det godt ind i dejen, indtil den er flot blank. Tilsæt til sidst chokoladeknapper, og ælt dejen kortvarigt, til de er vendt ind i dejen.
Læg dejen i en skål, og dæk den med et fugtigt viskestykke. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutter.
Beklæd et ovnfast fad eller lille bradepande på ca 23×33 cm med bagepapir.
Del dejen i 12 lige store stykker på cirka 80-85 gram. Rul bollerne til kugler og spænd dem op, så overfladen bliver flot. Placér bollerne i bradepanden med lidt mellemrum. Lad dem dernæst efterhæve i 30 minutter, imens du forvarmer ovnen til 200 grader på almindelig ovnfunktion.
Pensl chokoladebollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ovnen i cirka 15 minutter, til de er flot gyldne. Lad dem køle lidt af i formen, inden du flytter dem over på en på en bagerist eller serverer dem lune.
Den bedste opskrift på chokoladeboller
Jeg har eksperimentet med en del opskrifter på chokoladeboller efterhånden, men endelig har jeg den perfekte opskrift til jer. De er luftige og bløde med en sprød, gylden overflade. Bollen er perfekt sød med en dejlig smag af smør og masser chokoladeknapper – helt uden at den bliver tung.
TIP: Prøv også min opskrift på varme hveder , græskarboller eller koldhævede boller.
De gode chokoladeboller kommer stensikkert til at være et fast indslag til børnefødselsdage fremover herhjemme. Men det er bestemt ikke kun børn, som nyder de gode boller. I sidste weekend bagte jeg en stor portion til at tage med ud i vores nye, gamle hus, som vi går og renoverer. Der var de et hit hos det arbejdende folk og en velfortjent pause. For hvornår kan man ikke lige spise en blød bolle med chokolade og smør?! Ja, jeg spørger bare.
TIP: Prøv også min opskrift på blåbærscones eller et bananbrød med chokoladeganache.
Tips til bløde chokoladeboller
- Brug chokoladeknapper frem for hakket chokolade. Det giver et pænere resultat, da der ved hakket chokolade kommer “smuldr” i dejen, der kan smelte og farve den lyse dej.
- Dejen skal æltes rigtig godt og længe. Derfor bruger jeg kold mælk til opskriften, for dejen vil blive varmet op ved æltning. Det er dog vigtigt, at dejen ikke bliver så lun, at chokoladen smelter. Hvis du føler, det er tilfældet, kan du lade dejen står i 10 minutter, inden du tilsætter chokoladeknapper.
- Brug hvedemel af høj kvalitet – gerne med højt proteinindhold på omkring 11%, så du får en stærk dej, der er nem at arbejde med
- Du kan nemt undlade chokoladen og bruge opskriften som teboller eller bamseboller. Prøv også at tilsætte rosiner for at lave rosinboller.
TIP: Prøv også min opskrift på stjernebrød med kanelremonce eller koldhævede grovboller
Tak for en dejlig nem og ligetil opskrift! ? De blev helt perfekte og smager skønt ?
Dejligt at høre, Cille !:-)
Hej 🙂
Kan de bages dagen før, eller er de bedst på dagen?
Bh. Michelle
Har lige bagt disse – hold nu op, hvor er de lækre! Bløde, svampede og med den helt rette mængde chokolade 🙂