Nem opskrift på brunchæg med bønner og tomater.
Disse brunchæg er en herlig servering, perfekt til langsomme weekendmorgener, eller når man får gæster til brunch. På sådan nogle dage holder jeg af at samle at bord med flere forskellige små retter. Både søde og salte lækkerier, der stilles frem som en lækker brunchmenu. Gerne med hjemmebagt rugbrød og surdejsboller. Yoghurt med granola og frugt i små glas, og sødt bagværk som kardemommesnurrer.
Som et salt indslag er disse brunchæg lige sagen. Både fordi, de smager enormt lækkert og ser smukt ud på bordet, men også fordi, retten er enormt nem at lave. Og hvis du vil gøre det endnu nemmere for dig selv, kan du forberede det meste af retten i forvejen. Her kan du stege æg og tomater i forvejen, og fordele det i de fade (eller bare et enkelt fad), du vil servere retten i. Det kan gøres aftenen før eller timer inden, retten skal på brunchbordet. Når så brunchgæsterne ankommer, skal du blot smuldre feta over og slå æg ud i retten, inden den kommer i ovnen. Kort tid efter er retten klar til servering – dét er da nemt!
TIP: Jeg vil også lige slå et slag for, at retten sagtens kan serveres til aftensmad. Slå eventuelt æggene ud i samme store pande i stedet for at portionsanrette, og så har du en nem og kødfri ret på bordet på nul komma fem.
Sådan laver du brunchæg
Til denne opskrift steger jeg først bønner og tomater på en pande i smør. Det krydres med hvidløg, timian, salt og peber, og steges til det er gyldent og smagfuldt. Tomaterne få en fantastisk smag, når de steges, og det samme gælder bønnerne, der tager smag af krydderierne og bliver let sprøde.
Inden retten kommer i ovnen, smuldrer jeg feta over og slå æg ud heri. Efter en tur i ovnen, bliver fetaosten gylden, karamelliseret og let sprød i kanterne, imens den stadig beholder sin cremede konsistens. Og æggene bliver tilberedt, så hviderne er faste men æggeblommerne flydende og lækre.
Ingredienser til brunchæg
Til retten bruger jeg følgende ingredienser, hvor du kan lave følgende variationsmuligheder:
- Tomater: Jeg bruger cherrytomater til opskriften, men du kan sagtens bruge andre sorter som alternativ. Skær dem blot i grove tern. Du kan også tilsætte andre grøntsager såsom squash og fennikel.
- Bønner: Jeg bruger de lidt større butterbeans til retten. Du kan sagtens erstatte dem med andre bønner eller bælgfrugter, fx kikærter, sorte bønner, cannellini bønner.
- Smør: Jeg steger i smør, fordi jeg synes, det giver en skøn smag. Du kan bruge olivenolie som alternativ.
- Krydderier: Jeg bruger hvidløg, timian, salt og peber. Erstat endelig timian med andre friske eller tørrede krydderier såsom rosmarin, persille, basilikum.
- Honning: Som et ekstra twist tilføjer jeg en smule honning. Det gør retten ekstra lækker og karamelliseret. Du kan bruge ahornsirup som alternativ.
- Æg: Udover æg er det også lækkert at tilføje lidt bacon, serranoskinke eller chorizo til retten.
- Feta: Som alternativ til feta kan du bruge parmesan eller mozzarella.