Opskrift på hjemmelavede croutoner
Croutoner er, som navnet antyder, en fransk opfindelse. Og en sprød “croûton” er i virkeligheden essensen af to helt centrale ingredienser i det franske landkøkken: Brød og fedtstof. Et bevis på, hvor lækkert simple råvare kan smage.
De første croutoner, jeg stiftede bekendtskab til, var dog ikke særlig franske. Nærmere amerikanske, på den masseproducerede og ret usunde måde. Små fedtede, firkantede brødbidder vendt i hvidløgspulver e-numre, drysset over en blandet plastboks fra folkeskolens “salatbuffet”.
Disse hjemmelavede croutoner minder langt mere om varianten det franske landkøkken. Med en lækker smag og et rustik udseende, selv når de “bare” laves af færdigkøbt brød.
Der er virkelig ingen grund til at købe de havlkedelige croutoner på boks i supermarkedet. Det smager nemlig SÅ meget bedre at lave dem selv, og så er det en fremragende måde udnytte rester, der måske ellers bare var røget i skraldespanden.
TIP: Skær rester af brød i tern, og saml dem i en pose i fryseren. Så kan du lynhurtigt lave croutoner af de frosne brødtern, når tiden byder og lysten melder sig. På den måde går selv en enkelt skive brød ikke til spilde.
Nem opskrift på croutoner med krydderier
Det er nemt at lave sine egne croutoner. Altså virkelig, virkelig nemt. Du skal blot skære brød i tern og vende dem i lidt olie og salt, inden de ristes sprøde i ovnen. Derefter kan de bruges med det samme over alt fra suppe til grønne salater som en klassisk cæsar salat.
TIP: Prøv croutoner over jordskokkesuppe eller blomkålssuppe.
Den sidste tid har jeg bagt til den helt store guldmedalje, fordi jeg har testet opskrifter med surdej : Surdejsbrød og boller. Det har produceret mere brød, end vi har kunne spise, og derfor har jeg lavet nogle af resterne om til sprøde croutoner. Også ofte af vores hjemmebagte rugbrød, hvis vi har en tør rest til overs men ikke helt nok til at lave øllebrød.
Ofte har jeg blot lavet dem helt simple med olivenolie og salt, men jeg har også lavet forskellige variationer med krydderier. Prøv eksempelvis nogle af disse variationer, der hitter herhjemme:
- Hvidløg – tilsæt 1-2 fed pressede hvidløg
- Ramsløgsolie – Blend ramsløg sammen med olie, og vend den i brødternene
- Eddike og sort peber – Dryp 2 spsk. eddike og kværn sort peber over bagepladen.
- Timian – Både frisk og tørret timian smager vidunderligt vend i inden bagning.
- Røget paprika – Blot et lille drys giver fantastisk smag
- Parmesan – Riv parmesan brødternene, og lav lækre ostecroutoner.