Fastelavnsboller med solbær

Fastelavnsboller med solbær er uden tvivl min favorit blandt de mange forskellige varianter af fastelavnsboller. Det er en helt klassisk, gammeldages én af slagsen, med en luftig bolle, fyldt med hjemmelavet vaniljecreme og en syrligt-sød solbærmarmelade.

Fastelavnsbollerne smager vidunderligt, og de er overraskende nemme at lave. Dejen er nem at forme og holder flot på fyldet.

fastelavnsboller med solbær

Fastelavnsboller med solbær

 

Bedøm denne ret

Boller til 8 personer
forberedelse 2 t (med hævetid) / tilberedning 15 min / i alt 2 t 15 min

Ingredienser

BOLLEDEJ

  • 2 dl sødmælk + lidt til pensling
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 5 g salt
  • 50 g sukker
  • 1-2 tsk. stødt kardemomme (alt efter hvor meget du holder af smagen af kardemomme)
  • 100 g blødt smør 500 g hvedemel

VANILJECREME

  • 1 vaniljestang
  • 2 æggeblommer
  • 50 g sukker
  • 25 g majsstivelse
  • 3 dl sødmælk

Solbær

  • 2 dl solbærmarmelade

Glasur og pynt

  • 200 g flormelis
  • 1/2 dl solbærsaft
  • friske eller tørrede spiselige blomster (kan undlades)

Fremgangsmåde

BOLLEDEJ

Lun mælken i en gryde, så den er lillefingervarm. Rør gæren ud i mælken i en stor skål. Rør æg, salt, sukker og kardemomme i. Tilsæt så 400 g mel og rør det i sammen til en klistret dej. Tilsæt dernæst blødt små i små tern, og rør det ud i dejen. Tilsæt dernæst de sidste 100 g mel gradvist, til du får en smidig, blød dej. Ælt dejen grundingt i ca. 10 minutter, gerne på røremaskine, til dejen er helt glat og skinnende.

Lad dejen hæve i skålen under et rent, fugtigt viskestykke et lunt sted i 1 time.

VANILJECREME

Imens dejen hæver, kan du lave din vaniljecreme.

Skil vaniljekornene fra stangen, og mos dem sammen med lidt sukker på et skærebræt, så de skilles fra hinanden. Kom vaniljesukkeret, det resterende sukker, æggeblommer og majsstivelse i en skål, og pisk det sammen.

Bring mælken og den tomme vaniljestang i kog i mindre gryde. Skru ned på medium varme. Tilsæt først 1/2 dl af mælken til æggemassen, og pisk det sammen, så den bliver flydende. Tilsæt dernæst gradvist æggemassen til gryden med mælk under konstant piskning. Lad din vaniljecreme koge et par minutter, til den tykner. Pisk konstant, da cremen let brænder på.

Hæld vaniljecreme over i en ren skål. Dæk cremen med et lag husholdningsfilm direkte på overfladen, så du undgår, at overfladen danner en hinde. Stil cremen i køleskabet, og lad den køle af.

BOLLEDEJ, FORTSAT

Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.

Del dejen i to. Rul hver del ud til en rektangel på ca 15 x 30 cm på et meldrysset bord. Skær hver rektangel ud i 8 firkanter.

Kom en god teskefuld creme og solbærmarmelade på hver firkant, og saml dejen omkring fyldet. Dette gøres ved, at man først samler de fire hjørner, og dernæst samler de ‘nye’ hjørner, der formes. Tryk forsigtigt dejen godt sammen, så der ikke er nogle huller ind til fyldet, og placér dem på en beklædt bageplader med den pæne side op ad.

Lad fastelavnsbollerne efterhæve i 45 minutter.

Pensl fastelavnsbollerne med mælk (sørg for at du pensler hele overfladen, så du får en jævn gylden farve). Sæt dernæst bagepladerne i ovnen og bag dem i 15-20 minutter, til de er flot gyldne i overfladen. Lad fastelavnsbollerne køle af til stuetemperatur.

Glasur

Pisk flormelis og solbærsaft sammen til en ensartet glasur.

Dyp dem i glasur, og pynt med blomster, krymmel eller anden pynt.

Find flere opskrifter i samme kategori

Gammeldags fastelavnboller med solbær marmelade

 

Gammeldags fastelavnboller med solbær marmelade

Gammeldags fastelavnsboller med solbær er den lækreste fastelavnsbolle. Den er frisk og sød på samme tid. Klassisk men alligevel med et lille twist.

Jeg foretrækker en luftig, blød og sød bolledej med smag af kardemomme. Fyldt med gammeldags creme med masser af vaniljeprikker og en syrlig marmelade. Du kan naturligvis bruge lige den type marmelade, du foretrækker, men solbærmarmelade er uden tvivl min favorit.

Hvis du foretrækker din fastelavnsbolle med et andet fyldt kan du naturligvis stadig bruge opskriften. Du kan også bruge min opskrift på helt klassiske gammeldags fastelavnsboller med creme og remonce. Eller du kan komme dit favoritfyld i bollerne – chokolade, nødder, marcipan eller andre lækkerier.

 

TIP: Prøv også min opskrift på den svenske fastelavnsbolle semlor eller en glutenfri fastelavnsbolle.

 Fastelavnsboller med creme og bær

 

Pynt til fastelavnsboller med solbær

Jeg pynter mine fastelavnsboller med solbær med spiselige blomster. De kan købes online på nemlig.com. Du kan også få tørrede rosenblade eller andre tørrede blomster i velassorterede supermarkeder, som er meget smukt at pynte med.

Du kan selvfølgelig også sagtens pynte dine fastelavnsboller lige, som du synes. Krymmel, hakkede nødder eller et dys med sigtet flormelis.

 

TIP: Prøv også min opskrift på fastelavnsboller vandbakkelser

Ingen kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar