Opskrift på fennikelsalat
Denne opskrift på fennikelsalat har jeg lavet i årevis. Faktisk er det en opskrift, jeg første gang delte i min kogebog “Skønne salater & vidunderligt tilbehør” som udkom i 2015, men den hitter stadig stort og er ofte på menuen herhjemme. Først og fremmest fordi, den smager virkelig dejligt og jeg er vild med frisk fennikel i tynde skiver. Men også fordi, det er sådan en salat, der passer til stort set alt. Det er en fremragende opskrift, når man laver mad med mangler en såkaldt “grøn salat”, og den kan serveres til alt fra grillmad og pizza til lune gryderetter og risotto.
TIP: Prøv også en frisk grøn salat med granatæblekerner, en grøn salat med æble og parmesan eller en sommersalat med rabarber og mozzarella
Fennikel sæson
Jeg oplever, at fennikel er en grøntsager, der er lidt overset. Mange ved ikke helt, hvordan man tilbereder den lyse, grønne knold, og kommer den derfor aldrig i indkøbskurven. Dét er en skam, for fennikel er både en virkelig sund, velsmagende og alsidig grøntsag.
Fenniklen smager friskt og let af lakrids og er særlig lækker, når den enten ristes eller skæres i papirtynde skive, som jeg gør i denne fennikelsalat. Grøntsagen kan ikke spises rå i for store stykker, da den er meget fiberrig. Men når den skæres i tynde skiver eller tilberedes, bliver den virkelig delikat!
Dansk fennikel finder man i butikkerne juni til oktober, men det er muligt at købe (økologisk) importeret fennikel året rundt. Denne salat kan dog være en redning i det tidlige forår, hvor man er ved at gå død i vinterens grove grøntsager, men endnu ikke kan finde friskt sommergrønt i butikkerne.
TIP: Prøv også fennikel i dette fad med torsk eller et dejligt risottofad med kylling.