Grøn salat med æble, der kan serveres til alt
En grøn salat med æble er noget, jeg serverer virkelig ofte. Den passer perfekt til alt fra fiskefrikadeller og en klassisk svensk pølseret til mere moderne retter som falafel til kyllingesatay.
En grøn salat med æble kan samles på blot få minutter, og ingredienserne er nogle, vi som oftest har på lager.
TIP: Prøv også denne gode hverdagssalat med kikærter, gulerødder og feta eller en sommersalat med rabarber og mozzarella eller en salat med blåbær
Jeg serverer altid en salat til aftensmaden (med mindre selve retten er en måltidssalat). Hvad end menuen står på bøf eller falafler, skal der noget grønt indenbords. Det er dog sjældent avancerede salater med mange ingredienser, jeg får lavet i hverdagen. Derimod er simple, grønne salater som denne en genganger, fordi den er nem og lave og kan varieres i det uendelige.
PRØV OGSÅ: En salat med granatæblekerner og avocado eller en simpel salat med mormordressing eller fennikelsalat med rucola.
Ingredienser til nem grøn salat
Ingredienserne til en simpel grøn salat tilpasser jeg til sæsonen og indholdet af vores køleskab. Denne opskrift på grøn salat med æble er en genganger, som jeg laver stort set hele året rundt. Men opskriften kan nemt tilpasses, hvis blot du holder dig til følgende elementer:
Grøn salat
Den grønne salat kan være alt fra spæd feldsalat til letbitter rucola. Du kan bruge hovedsalat, hjertesalat, spinat…Whatever floats your boat! Salaten kan også tilsættes fintsnittet kål såsom spidskål.
Du kan også prøve at lave salaten med grønkål. Her er det blot vigtigt, at kålen masseres godt med dressingen. Prøv eksempelvis denne græskarsalat med grønkål.
Frugt eller bær
Det gør noget fremragende for en salat at tilføje sødme fra frugter og bær. En god hverdagsversion er en salat med æble, men du kan også tilsætte bær eller enhver anden frugt skæret ud i mundrette tern. Du kan eksempelvis tilsætte tern af melon, som jeg gør i denne sommersalat eller dette sikre hit med jordbær.
Ost
Ost er valgfrit, men jeg synes altså, det lige gør en salat en tand mere luksuslækker. Parmesan kan erstattes med feta, mozzarella, blåskimmel eller hvad end, der passer til aftenens menu.
Nødder eller kerner
Over denne salat drysser jeg solsikkekerner, der er et perfekt hverdagsdrys, da den er betydeligt billigere end andre frø, nødder og kerner. Du kan erstatte dem med alt fra mandler og græskarkerner til pinjekerner og pistacie. Husk altid at riste dem let på en tør pande, så du fremhæver smagen. Og hak dem også gerne groft, hvis det er større nødder såsom valnødder.
Vinaigrette
En dressing skal der til, og en klassisk vinaigrette går man aldrig galt i byen med! Du kan variere opskriften ved at udskifte citronsaft med limesaft eller eddike. Her er balsamico, æblecider- eller hvidvinseddike mine favoritter. Ønsker du at gøre vinaigretten vegansk, kan du bruge sukker eller agavesirup fremfor honning.
Som en alternativ dressing vil jeg anbefale dig at prøve min tahindressing, min honning-dijondressing eller en klassisk mormordressing.
Tips til den bedste salat
Hvis du vil være sikker på, at du får lavet en perfekt salat, kan du bruge denne tjekliste. Kan du svare “ja” til alle punkter, vil salaten stensikkert smage fremragende!
Tjekliste til den perfekte salat
1. Er råvarerne i sæson? Så smager de altid bedre.
2. Har du tænkt over grundsmagene? Mad med elementer af både sødt, salt,
surt, bittert og umami smager mere tilfredsstillende.
3. Har du tænkt over konsistens? Kontraster er nøglen, så tilføj noget knasende sprødt til noget blødt og cremet – og omvendt.
4. Kan salaten anrettes pænt? Vi spiser først med øjnene, så selv farven på salatfadet kan have indflydelse på, om fadet bliver tømt.
5. Har du smagt til? Sæt aldrig noget på bordet, du ikke har smagt til med salt, peber, sødme og syre.