Den bedste guacamole opskrift
Guacamole er oprindelig en mexicansk opfindelse. Den lækre avocadocreme har dog efterhånden vundet indpas på spisebordet i mange danske hjem i takt med, at avocadoen er blevet hverdagsspise.
Herhjemme er guacamole uden tvivl en af de dips, vi spiser aller oftest. Naturligvis til mexicansk-inspireret mad som quesadillas, tortillas eller tacos. Eller simpelthen bare til en skål nachos med smeltet ost, hvor både salsa og guacamole jo bare er et must.
Hvordan laver man guacamole?
Der er noget forskel på en helt autentisk guacamole, og den man ofte får serveret i Danmark. Den er vist mere amerikansk inspireret med store mængder cremefraiche, og så er den mexicanske version også ofte grovere i konsistensen med små tern af tomater, løg og koriander.
Jeg synes ærligt talt, at begge dele smager dejligt, så jeg skal ikke diskriminere. Og derfor er min guacamole. opskrift også helt simpel, så man selv kan justere ingredienslisten til sine smagsløg.
Ingredienser
“Basen” for den lækre avocadodip er ganske simpel:
- Avocado: Sørg for at vælge modne avocadoer (selvom jeg ved, det kan være svært).
- Hvidløg: Skru op og ned for mængden, så styrken passer til dine smagsløg.
- Limesaft: Som alternativ kan du også bruge citronsaft.
- Salt og peber: Helt simple men essentielle krydderier. Husk at smage dippen til!
Derudover kan du tilføje forskellige ingredienser. Jeg varierer det, alt efter hvad og særligt hvem, dippen skal serveres til:
- Cremefraiche eller græsk yoghurt: Du kan gøre din dip mere let og cremet ved at tilføje et surmælksprodukt.
- Rødløg eller skarlotteløg: I en autentisk guac skal der helt finthakket løg i.
- Koriander: Jeg elsker koriander, men jeg ved godt, at alle ikke er enige.
- Tomater: I mexicanske opskrifter kommer man ofte små tern af tomater i. Det kan anbefales!
- Rød chili eller jalapeno: Hvis du vil give dippen et spicy twist. Brug evt. den mexicanske chili “jalapeno”, som man ofte kan finde i større supermarkeder.
TIP: Prøv guacamole til min bedste opskrift på chili con carne
Hvor længe kan guacamole holde sig?
Holdbarhed på en hjemmelavet avocadodip er desværre ikke så lang, og den smager klart bedst umiddelbart efter, den er rørt sammen. Det kan ikke fryses, men kan godt opbevares i køleskabet et par dage. Dog er det svært at undgå, at den bliver lidt brun i overfladen. For at forhindre det bedst muligt, kan du prøve et eller flere af disse tips:
- Læg avocadostenen ned i dippen.
- Kom dippen i en helt lufttætbeholder
- Pres en smule ekstra limesaft på overfladen
- Læg evt. et stykke husholdningsfilm helt tæt på overfladen