Krigsfisk eller vegansk fredsfisk
Krigsfisk er en opskrift fra tiden omkring Anden Verdenskrig. Her var det var for farligt at sejle ud på havet og fiske, og derfor fandt man på at udskifte fileter af fisk med skiver af pastinakrødder. Det både smager og syner nemlig ret meget som en klassisk fiskefilet, selvom krigsfisken ikke har set skyggen af havet.
TIP: Server gerne dine krigsfisk med rugbrød og remoulade og find mere inspiration til smørrebrød i dette blogpost
I dag er krigsfisk blevet et hit blandt veganere, der gerne vil have plantebaserede alternativet på bordet. Jeg har set retten få navnet “fredsfisk” flere steder, og det synes jeg, er passende navneskift. Pastinakfileterne er nemlig en grøn og bæredygtigt spise, der uden tvivl vil vække fred fremfor omkring spisebordet. Jeg er endda sikker på, at selv de mest inkarnerede kødspisere vil kunne forsone sig over de sprøde fileter.
TIP: Prøv en vegansk nøddepostej til julemaden.
Paneret pastinak eller persillerod
De sprøde krigsfisk er gode som et grønt supplement til de kødtunge smørrebrød eller som et velkendt alternativ, hvis du vil overraske med en udelukkende vegansk julefrokost.
Jeg bruger oftest pastinak til opskriften, men persillerod kan snildt bruges som alternativ. De to rodfrugter minder meget om hinanden i både smag og udseende.
TIP: Prøv også pastinak i lækre quinoabøffer eller som sprøde pastinakfritter til laks.
Vores Jord – din køkkenhave
Opskriften på krigsfisk er udviklet tilVores jord – din køkkenhave. Et paraplybrand skabt til producenter af danskproduceret frugt og grønt, som dagligt leverer friske produkter til detailhandlen i hele landet. På deres hjemmeside finder du et inspirationsunivers med smagfulde retter med danske råvarer, og jeg er stolt af at bidrage til den fine opskriftssamling.
TIP: Udforsk mit arkiv af veganske opskrifter.
Til denne opskrift på Krigsfisk har jeg brugt danske, økologiske pastinakker fra DanRoots. Det er en af Danmarks største producenter af rodfrugter, som man finder beliggende tæt ved Tange Sø, i naturskønne omgivelser. DanRoots hjerte banker for miljøet, og det familiedrevne gartneri har i tre generationer dyrket gulerødder, pastinakker, persillerødder og rødbeder.
TIP: Find flere opskrifter og inspiration fra Vores jord – din køkkenhave og deres danske producenter på deres hjemmeside og instagramprofil.