Mellemøstlig moussaka med lam og auberginer

Mellemøstlig moussaka er en af mine nye hofretter!

Moussaka er traditionelt en græsk ret, men her har jeg givet opskriften et mellemøstligt twist.

Det er den mest vidunderlige ret med møre auberginer, krydret lammekød og en bagt sauce af yoghurt og tahin. Top med pinjekerner og friske kyrdderurter, og servér med pitachips, og så har du et helt festmåltid.

Mellemøstlig moussaka

Bagte auberginer med krydret lammekød og tahin

 

Bedøm denne ret

Hovedret til 4 personer
forberedelse 15 min / tilberedning 1 t 15 min / i alt 1 t 30 min

Ingredienser

BAGTE AUBERGINER

 • 4 auberginer

KRYDRET LAMMEKØD

 • 1 løg
 • 2 fed hvidløg
 • olivenolie til stegning
 • 400 g hakket lammekød
 • 1 tsk. stødt kanel
 • 1 tsk. stødt allehånde
 • ½ tsk. muskatnød (gerne friskrevet)
 • ½ tsk. røget paprika
 • salt & friskkværnet peber
 • 2 spsk. koncentreret tomatpuré
 • 1 dl oksebouillon

TAHINSAUCE

 • 1 dl lys tahin
 • 2 dl yoghurt naturel
 • 2 æg
 • salt og friskkværnet peber

TIL SEVERING

 • 1 håndfuld pinjekerner
 • 1 håndfuld bredbladet persille
 • pitabrød

Fremgangsmåde

BAGTE AUBERGINER

Tænd ovnen på 200 grader.
Skyl auberginerne, og placér dem i et lille ovnfast fad, så de står tæt mod hinanden. Sæt fadet i ovnen i 1 time, til auberginerne er helt møre.

KRYDRET LAMMEKØD

Pil og hak løg og hvidløg. Steg løg og hvidløg i olivenolie i en gryde. Tilsæt lammekød og krydderier, og brun kødet godt. Tilsæt tomatpuré og bouillon, og lad lammesaucen simre, mens auberginerne er i ovnen.

TAHINSAUCE

Blend alle ingredienserne i en blender eller med en stavblender.

SAML RETTEN

Skær et snit i de bagte auberginerne, og flæk åbne, så de fylder hele bunden af fadet. Fyld dem med krydret lammekød, og hæld tahinsaucen over. Sæt fadet i ovnen i yderligere 15 minutter, til overfladen er fast og gylden.

SERVERING

Drys pinjekerner over fadet i ovnen de sidste par minutter, så de ristes. Tag fadet ud, og pynt det med bredbladet persille.

Servér gerne med pitabrød. Skær dem evt. i trekanter, og rist dem sprøde i ovnen.

Find flere opskrifter i samme kategori

Mellemøstlig moussaka

Opskriften på mellemøstlig moussaka har jeg udviklet med inspiration fra et måltid, vi fik serveret i Berlin. Jeg MÅTTE bare finde ud af, hvordan jeg genskabte den fantastiske kombination, så da jeg kom hjem til Århus igen, gik jeg fluks i gang i køkkenet.

Heldigvis lykkedes det mig, og jeg siger jer: Det smager SÅ godt! Og så er det tilmed super nemt at lave: Auberginerne skal bages hele i ovnen, inden de flækkes og fyldes med en krydret kødsauce af lam. Dernæst toppes herligheden med en blanding af tahin, yoghurt og æg, der sætter sig og bliver sprød og samtidig cremet, når fadet bager færdigt i ovnen.

 

TIP: Prøv også min opskrift på mellemøstlig shakshuka eller en indisk lammegryde med søde kartofler.

 

Kødsauce af lam med mange krydderier

Jeg fylder de bagte auberginer med en kødsauce af lam smagt til med en masse mellemøstlige krydderier. Jeg elsker smager af lam, men synes du, den er for kraftig, kan du sagtens brug en blanding af kalv og lam eller blot erstatte det med hakket oksekød.

 

Familievenlig festmad

Jeg serverede retten til min fødselsdag for hele familien, og den hittede hele vejen rundt om bordet hos alle tre generationer. De bagte auberginer er super nemme at lave i forvejen, og det samme gælder kødsaucen, og så er det bare at sætte fadet i ovnen, når gæsterne banker på døren.

Jeg serverede retten med grøn salat og forskellige dips såsom hummus og haydari samt sprøde pitabrød. Det var super-super nem mad til mange og virkelig velsmagende. Jeg kan også varmt anbefale min kikærtesalat med aubergine eller en auberginesalat med gedeost, der vil passe perfekt til retten, hvis du har nogle auberginer til overs.

 

Find flere opskrifter på mellemøstlig inspireret aftensmad:

Kefta Mkaouara – Lammekødboller og æg i tomatsauce

Blomkålssuppe med dild-olie & dukkah

Linsegryde med tahin & syltet fennikel

Ristede gulerødder med quinoa, dukkah & labne

Humshuka – Shakshuka på bund af hummus

 

4 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Den er så god denne opskrift. Jeg har fulgt den flere gange og vores knægt på snart 15 mdr elsker den.

 2. Ser så lækkert ud! Den skal bestemt prøves. Hvor finder du lammekød henne? Synes tit jeg søger i diverse dagligdagsbutikker uden held.
  Og tak for et evigt inspirerende univers, der føles så ægte og nede på jorden.

  1. Hej Sara 🙂 Tak!
   Jeg køber typisk lammekød på nemlig.com, der har et godt udvalg.

Skriv en kommentar