Opskrift på shakshuka
Shakshuka er en herlig nordafrikansk ret, der dog senere er blevet en israelsk nationalspise. Jeg smagte første gang retten på en rejse til Budapest, hvor der er at væld af israelske resturanter. De serverede de bedste falafler, hummus og fladbrød, jeg i mit liv har smagt. Og altså også den fantastiske opskrift på shakshuka.
Shakshuka er sidenhen blevet lidt af et hverdagshit – ikke blot i vores hjem med hos hele min familie. Jeg delte opskriften på den lækre og simple ret i min kogebog Herlig & ærlig mad. Og jeg ved, at retten er blevet en del af aftensmads-repertoiret hos både mine forældre og hos mine søstre.
PRØV OGSÅ: Min opskrift på marokkanske kødboller og æg i tomatsauce eller verdens bedste falafler med cremet hummus
Nem vegetarisk aftensmad
Shakshuka er fantastisk nem vegetarisk hverdagsmad. Her er tale om fremragende fastfood, der kræver et minimum af både ingredienser, arbejdskraft og tid – smag er der dog stadig masser af.
Retten serveres traditionelt som morgenmad, men jeg holder også af at spise den som en luksusbrunch i weekenden eller som en lynhurtig aftensmad. Gerne sammen med fladbrød såsom naanbrød eller blot en skive ristet surdejsbrød.
TIP: Måske du kender den mexicanske variant, som minder meget om: Huevos rancheros. Den minder utrolig meget om – med en krydret tomatsauce og æg. Men retten er smagt lidt anderledes til med mexicanske krydderier og cheddar på toppen.
Ingredienser til shakshuka
Kort fortalt består shakshuka af æg, der pocheres (altså koges/steges) i en krydret tomatsauce. Til min opskrift bruger jeg følgende ingredienser:
- Løg og hvidløg – giver saucen en god smag. Du kan skrue op og ned for mængden, alt efter hvad du foretrækker.
- Krydderier – jeg bruger her spidskommen og paprika (gerne en røget variant, der giver ekstra smag. Du kan også tilsætte chili, stødt koriander og/eller hakket frisk koriander. Og så skal der naturligvis også salt og peber til.
- Rød peberfrugt – smager skønt i shakshuka. Du kan også tilsætte andre grøntsager såsom squash, sød kartoffel eller gulerødder, revet eller i små tern
- Hakkede tomater på dåse – udgør saucen. Du kan også tilsætte lidt friske hakkede tomater til retten.
- Frisk spinat – falder sammen i panden, smager skønt i shakshuka og tilføjer lidt ekstra grøntsagspoint. Du kan dog sagtens undlade det.
- Æg – Justér mængden af æg alt efter, hvor mange retten skal serveres til. Som udgangspunkt bruger jeg 2 æg pr. person til aftensmad, men er i meget sultne, kan du bruge 3.
- Friske krydderurter – Jeg synes, at frisk basilikum smager skønt på toppen. Du kan også bruge bredbladet persille, mynte eller koriander.
- Fetaost – smuldrer jeg over toppen, når æggene tilføjes. Det smelter let og smager så godt i shakshuka. Du kan dog nemt undlade fetaosten, hvis du ikke lige har det på lager.
PRØV OGSÅ: Kikærtesalat med aubergine, den lækreste baba ganoush dip eller tahindressing.