
Ingredienser
GRÆSKE FRIKADELLER
- 500 g hakket oksekød
- 50 g feta
- 1½ tsk. salt
- friskkværnet peber
- 1 spsk. tørret oregano
- 3 fed hvidløg
- 1 håndfuld bredbladet persille
- 1 håndfuld frisk mynte
RØDBEDE-TZATZIKI
- 300 g rødbeder
- 2 fed hvidløg
- 3 dl græsk yoghurt 10 %
- ½ citron
- salt og friskkværnet peber
FETA-KARTOFLER
- 1 kg kartofler
- 2 spsk. olivenolie
- salt
- 1 spsk. tørret oregano
- 100 g feta
- 50 g rucola
Fremgangsmåde
FRIKADELLER
Læg oksekødet i en skål, og tilsæt groft smuldret feta, salt, peber og oregano. Pil og pres hvidløg. Skyl og hak persille og mynte. Rør hvidløg og krydderurter i farsen, og rør den godt sammen. Stil på køl i mindst 30 minutter.
RØDBEDE-TZATZKI
Skræl rødbederne, og riv dem groft; lad dem dryppe af i en sigte. Pil og pres hvidløg, og rør sammen med yoghurt, citronsaft og peber. Vend revet rødbede i yoghurten, og stil blandingen på køl.
FETA-KARTOFLER
Tænd ovnen på 200°. Skrub eller skræl kartoflerne, og skær dem i både. Vend med olivenolie, oregano og salt på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag kartoflerne i 30 minutter. Tag bagepladen ud, og smuldr fetaosten over kartoflerne. Sæt pladen i ovnen i yderligere 10 minutter, til fetaosten er gylden. Skyl og tør rucola, og læg det på et fad. Anret kartoflerne ovenpå.
FRIKADELLER, FORTSAT:
Tril små kødboller af farsen, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i 10-15 minutter, til de er gennemstegte. Servér med feta-kartofler og rødbede-tzatziki.
Græske frikadeller med feta
De græske frikadeller er en opskrift, jeg har brugt i mange år. Den er inspireret af nogle frikadeller, mine forældre ofte lavede, da jeg var barn, når vi fik gæster, og de diskede op med “den græske menu”.
Græske frikadeller af okse og lammekød
Mine forældres græske frikadeller laves af halvt lam, halvt oksekød. Det giver også en ufattelig lækker smag, så hvis du er til lammekød, vil jeg varmt anbefale dig at erstatte halvdelen af farsen med det.
Tip: Prøv også min opskrift på klassiske danske frikadeller eller saftige kyllingefrikadeller med parmesan
Nemme frikadeller med feta
Farsen af oksekød og feta kan røres sammen i et snugtag. Frikadellerne er desuden ekstra hurtig at lave, da de steges i ovnen. Det gør opskriften ekstra nem og perfekt til både hverdagen og fest, hvis du skal lave en stor portion til mange gæster.
Du kan også snildt stege frikadellerne på en pande. Og så er farsen er også god, når den formes som bøffer, der kan bruges i en græsk burger.
TIP: Servér de lækre frikadeller med feta med hjemmebagte pitabrød.
Tilbehør til græske frikadeller
Som tilbehør til de græske frikadeller laver jeg en smuk, pink rødebedetzatziki og feta-kartofler. Det passer perfekt til det græske køkken, men har lige et lille twist af noget mere moderne.
Som yderligere tilbehør, vil jeg anbefale dig denne quinoasalat med vandmelon og feta, en klassisk græsk salat eller en græsk linsesalat med feta, hvis du laver retten om sommeren. Ellers er denne græske quinoasalat med pitachips også helt vidunderlig året rundt.
Tzatziki med rødbede
I denne skrigende pink tzatziki bruger jeg revet rødbede fremfor agurk, som vi kender den klassiske græske tzatziki dip. Det giver en herlig smag, og så er farven jo slet ikke til at stå for. Hvis du gerne vil lave en helt klassisk tzatziki, skal du blot erstatte rødbede med revet agurk i opskriften. Husk dog at klemme lidt af væsken fra den revne agurk fra over håndvasken, så din tzatziki ikke bliver for våd.
Ovnkartofler med feta
Ovnkartofler er altid et hit, men for at gøre dem en tand mere spændende, smuldrer jeg feta over, der får lov til at riste med i ovnen. Det får fetaen til at karamellisere let, og gør kartoflerne helt uimodståelige. De lækre feta-kartofler anrettes sammen med rucolasalat, som også passer perfekt til det græske køkken.
TIP: Prøv også min opskrift på græsk moussaka
Hej.
Kan man fryse frikadellerne ned og varme dem op uden problemer?
Mvh. Kathrine
hej Kathrine 🙂 Jeg har aldrig prøvet, men tror sagtens, det går.
KH E
Hvor ser og lyder det mega lækkert! Kan man erstatte oksekødet med plantefars? Da jeg har en veninde der er vegetar ?
Hej Freja 🙂 Det tror jeg sagtens, du kan!
Græske frikadeller laves med 1 æg, 1 Stort revet løg, 5 Store revet kartoffel, mynte, bredbladet persille, hakket kalv/gris – dog også bare med lam, men jeg synes bedst om den blandede udgave.
Man skal presse saften ud af de kartofler man har revet på rivejernet fint. Løg skal også rives fint.