Langtidsbagte tomater

Langtidsbagte tomater kan give enhver ret smag af sol og sommer. Jeg elsker at bruge dem i salater eller blende dem i tomatsuppe for en mere intens smag.

Heldigvis er det super nemt at lave sine egne hjemmelavede langtidsbagte, ovntørrede tomater. Det eneste det kræver, er masser af tomer, en ovn og lidt tålmodighed.

langtidsbagte tomater hjemmelavet

Langtidsbagte tomater

 

Bedøm denne ret

forberedelse 10 min / tilberedning 2 t / i alt 2 t 10 min

Ingredienser

  • Valgfri mængde tomater, her brugte jeg 1 kg store cherrytomater
  • 1 spsk. olivenolie pr kg tomater
  • 1 drys havsalt

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 100 grader varmluft. Halvér tomaterne, og placér dem på en bageplade med bagepapir med den flade side opad. Dryp med olivenolie, og drys med salt. Sæt bagepladen i ovnen i cirka 2-3 timer, afhængig af tomaternes størrelse, til de er rynkede og tørre men stadig saftige. Lad de ovntørrede tomater køle af.

Du kan enten opbevare dine ovntørrede tomater på følgende måder:

  • i en beholder i køleskabet i 1 uge.
  • i et skoldet syltetøjsglas, overhældt med olivenolie. Her holder de sig i 2 måneder et mørkt og lukket sted.

Find flere opskrifter i samme kategori

ovntørrede langtidsbagte tomater

 

Opskrift på ovntørrede og langtidsbagte tomater

Denne opskrift på langtidsbagte tomater er et fremragende eksempel på, at det simple nogle gange også er det lækreste. Her bages tomater med en smule olie og evt. lidt krydderier. Efter et par timer i ovnen er spækket med smag – så lækre, at jeg kunne spise dem som slik.

Det tager lidt tid at lave ovntørrede tomater, så jeg plejer jeg at lave en stor portion, når jeg alligevel skal igang. Et tip er at bruge eftervarmen fra ovnen, hvis den har kørt i forbindelse med anden madlavning. Her kan du sætte tomaterne ind i en varm ovn, der har været tændt på omkring 200 grader og slukke ovnen. Cirka 8 timer senere (eller bare næste morgen), vil de ovntørrede tomater have den perfekte smag og konsistens.

 

TIP: Prøv også min opskrift på italienske bruschetta med tomatertomatsuppe med gorgonzola ost eller brunchæg med tomater og bønner

 

Hvordan laver man langtidsbagte tomater?

Langtidsbagte tomater laves ved at ovntørre tomater ved lav varme, til de “semi-dried”. Konsistensen bliver sej med godt bid men stadig saftige.

Jeg bruger typisk cherrytomater til at lave langtidsbagte tomater, da de små tomater kræver kortere tilberedning på blot et par timer. Du kan også sagtens bruge andre sorter af tomater, men større tomater vil også kræve betydelig længere tilbedredningstid.

Tilberedningstiden afhænger altså af, hvilke tomater, du bruger, men også hvilken konsistens, du ønsker, dine ovntørrede tomater skal have. Du kan lade dem forblive forholdsvis saftige, eller lade dem tørre næsten helt ud. Prøv dig frem og hold øje med dem hen af vejen, så de ikke bliver brændte.

 

salat med langtidsbagte tomater

 

Anvendelse af ovntørrede tomater

Ovntørrede tomater smager herligt bare for sig – som en dejlig lille tapasservering. Jeg elsker dog også at komme dem over salater såsom denne dejlige speltsalat, hvor tomaterne får selskab af mozzarella. Du kan også bruge de langtidsbagte tomater til at give ekstra smag til saucer såsom denne bolognesesauce. Prøv også at erstatte dem med soltørrede tomater i opskrifter såsom denne kikærtesalat, hvor de er på ingredienslisten.

 

Holdbarhed og opbevaring af langstidsbagte tomater

Holdbarheden på dine langtidsbagte tomater afhænger af, hvordan du opbevarer dem. Du kan enten komme dem i en boks i køleskabet, og her vil de holde i cirka en uge. Hvis du gerne vil forlænge holdbarheden, kan du lave langtidsbagte tomater i olie – ligesom du kender dem fra supermarkedet. Kom her de afkølede, ovntørrede tomater i et skoldet syltetøjsglas, og hæld olienolie over. Luk glasset, og her kan tomaterne holde sig i flere måneder et koldt og mørkt sted.

Shop the post

- reklamelinks

2 kommentarer
Vis alle kommentarer

Skriv en kommentar