Opskrift på italienske bruschetta
For mig smager disse lækre bruschetta med tomat af sommer i Italien. Eller grillaftener på terassen hos mine forældre, hvor bruschetta er en hyppig servering inden en sommermiddag. Det er den dejligste lille hapser, der vækker appetitten, og de fine brød gør sig derfor fremragende som forret.
Bruschetta serveres i Italien typisk som en “antipasto” inden middagen. Antipasto betyder netop “inden middagen”, og her er bruschetta uden tvivl en af de mest hyppige serveringer. Gerne sammen med lidt italiensk ost og/eller skinke, og måske et godt foccaciabrød og olivenolie at dyppe i.
Som en let middag synes jeg dog også sagtens, man kan servere antipasto som et tapasmåltid. Med små retter som polentafritter, ost, pølse, pesto, langtidsbagte tomater og gerne en grøn salat som denne fennikelsalat med rucola og parmesan. Og naturligvis nogle lækre bruschetta! Du kan lave flere forskellige varianter, alt efter hvad der er i sæson, men om sommeren er denne klassiske udgave med tomat altså et sikkert hit.
Andre skønne opskrift på bruschetta er denne med gedeost og sprød skinke eller sammen denne med ristede svampe og parmesan. Jeg har også lavet en skøn bruschetta opskrift med ovnbagte tomater og ricottacreme, som du heller ikke må gå glip af! Jeg elsker at servere de forskellige varianter sammen, hvor jeg laver et dekorativt bræt med smukke bruschetta. Så kan gæsterne smage lidt forskelligt eller vælge deres favorit.
TIP: Prøv også mine opskrifter på italienske klassikere som spaghetti bolognese, risotto og en god lasagne.
Hvordan laver man bruschetta med tomat?
Bruschetta er ganske simpelt at lave. Det består først og fremmest af flüte eller brød, der skæres i skiver og ristes, til det er gyldnet og sprødt. Det er en god måde at bruge en kedelig rest brød, for det fungerer faktisk bedst med daggammelt brød.
Til denne klassiske variant med tomat, gnides brødet med hvidløg. Du bruger altså nærmest det sprøde, ristede brød som et lille “rivejern” til det friske hvidløgsfed, så det får en dejlig frisk hvidløgssmag.
Dernæst overhældes brødet med en smule olivenolie. I Italien bruges olien ofte, ligesom vi bruger smør. Tænk derfor gerne over at bruge en jomfru olivenolie af høj kvalitet, der også smager dejligt.
Sidst men ikke mindst toppes brødene med en blanding af tomater, skåret i tern og vendt med basilikum, olivenolie, salt og peber. Jeg tilføjer også en smule balsamicoeddike, da jeg synes, det giver en god smag og fremhæver tomaternes sødme. Men det kan sagtens undlades og er bestemt ikke et must.
TIP: Andre gode retter til tapas er aubergine pizza og aubergineruller
Tip til de bedste bruschetta
- For de bedste bruschetta med tomat, vil jeg anbefale dig at bruge solmodne, søde og saftige tomater. Dette er en simpel spise, så det er vigtigt, at du bruger gode råvarer for det bedste resultat.
- Prøv at dryppe lidt grøn pesto over dine bruschetta eller smør det på brødene inden, du anretter tomaterne over.
- Du kan tilføje mozzarellaost til dine bruschetta med tomat. Tilføj det enten til tomatblandingen i små tern (eller brug små mozzarella kugler), eller riv det i mindre stykker over dine bruschetta.
- Prøv at anrette små stykker italiensk skinke såsom parmaskinke over bruschettaerne.