Citronkage med polenta og mandler

Denne citronkage smager ganske fantastisk. Sød, syrlig, svampet og saftig.

Opskrift er fra min kogebog Fabelagtige fristelser med 100 søde opskrifter med mindre sukker & mere smag. Og det er uden tvivlen af mine absolutte favoritter fra kogebogen (selvom det er virkelig svært at vælge!).

Jeg elsker alt bagværk med citrus, og kagen her er ingen undtagelse. Den har en delikat mandelsmag og en perfekt balance mellem citrussyrlighed og honningsødme.

Citronkage med polenta og mandler

Citronkage med polenta og mandler

 

Bedøm denne ret

Kage til 12 personer
forberedelse 30 min / tilberedning 30 min / i alt 60 min

Ingredienser

 • 200 g mandelmel (kværnede mandler)
 • 100 g polenta
 • 1 tsk. bagepulver
 • 200 g smør + lidt til formen
 • 1 dl honning
 • skal af 1 citron 3 æg, str. M/L

Endvidere

 • 25 g mandelflager
 • flormelis eller Sukrin Melis til pynt

Citron-glace

 • 2 spsk. honning
 • saft af ½ citron

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på 175 grader. Beklæd bunden af en springform på 24 cm, og smør siderne med smør.

 

Bland mandelmel, polenta og bagepulver i en skål. Kom smør, honning og citronskal i en lille kasserolle ved lav varme, og rør det sammen, indtil smørret smelter. Tag kasserollen af varmen, så snart smør og honning er blandet. Hæld kasserollens indhold over i melblandingen, og rør det sammen. Pisk æggene i skålen et ad gang med en elpisker, så du får en luftig dej. Hæld kagedejen i formen, drys med mandelflager, og sæt dernæst kagen i ovnen i 30 minutter, indtil en tandstik kommer ren ud, når den stikkes i midten af kagen. Lad kagen køle af på en bagerist, inden du fjerner springformen.

 

Lav citron-glacen ved at smelte honning og citronsaft sammen i en kasserolle. Lad glacen køle en smule af, inden den hældes over kagen. Servér enten kagen straks, eller opbevar den ved stuetemperatur indtil servering.

Find flere opskrifter i samme kategori

Citronkage med mandelmel og polenta majsmel

Denne citronkage får den lækreste og svampede konsistens. Det skyldes kombinationen af mandelmel og polenta majsmel, der til sammen giver et resultat som en ekstra saftig og grov sandkage.

Smagen af citron, mandler og polenta er virkelig magisk, og den passer perfekt til alle sæsoner. Jeg holder dog særligt af at servere kagen i vinterhalvåret, hvor vi savner sommerens frugter men kan nyde solskinssmag fra lækre citrusfrugter.

 

Citronkage med polenta

Polenta er du måske ikke stødt på i andre søde opskrifter.

Polenta er majsgryn og bruges oftest til at lave grød til salte måltider. Eksempelvis bruger jeg majsgrynene til opskrifter såsom min lækre polentapande, i denne sprøde pizzabund eller til sprøde polentafritter.

Majsgrynene kan dog også sagtens bruges i det søde køkken. Det ser man ofte i Italien, hvor polenta er en hyppig brugt ingrediens. I kager og bagværk bidrager majsmelet til at give en god krumme. I denne opskrift på citronkage tilføjer det eksempelvis en konsistens, der minder lidt om en klassisk mazarinkage eller ekstra saftig sandkage. Polenta kan nemlig suge en del væske til sig, og det giver en saftig kage med ekstra meget smag.

citronkage med polenta

 

citronkage med polenta

Sundere glutenfri citronkage med mandelmel og polenta

Denne kage er herlig, hvis man er på udkig efter en sundere kage, der ikke går på kompromis med smag. Citronkagen smager nemlig helt fantastisk, og er perfekt til de dage, anledninger eller gæster, hvor det gerne må være til den lidt sundere side. Det er også en perfekt servering, hvis man ikke spiser gluten, da man slet ikke bemærker, at der ikke er ‘normalt’ mel i. Prøv selv!

Lækre glutenfri kageopskrifter

Hvis du er på udkig efter flere opskrifter på lækre, glutenfri kager, vil jeg på det varmeste anbefale disse opskrifter:

 

Shop the post

- reklamelinks

18 kommentarer
Vis alle kommentarer
 1. Uf, den lyder absolut fantastisk – kan man mon fryse (noget af) den ned? – jeg elsker, at have kage i fryseren, og få et lille stykke hver dag til eftermiddagsteen 😉

 2. Hvor ser den bare dejlig ud – jeg er virkelig også fan af citron i kager, det smager bare SÅ godt. Og virkelig god idé med polenta i kagen 🙂

 3. Hej Emma, køber du færdiglavet palenta, og hvor? Eller laver du den selv? 🙂
  Opskriften ser super lækker ud!

 4. Det bliver årets påskekage da jeg har polenta og mandelmel i mit skab i forvejen. Elsker at slå de ingredienser, som jeg allerede har, op i dit søgefelt og se hvad der dukker op.
  Elsker virkelig din blog. Du er så cute

 5. Hej Emma
  Tak for skønne opskrifter! Skal polentaen være sådan en “grød” eller mener du polentapulver?

 6. Ser så lækker ud ? Hvis man nu erstatter honning med sukrin gold – hvordan skal mængdeforholdet så være ?

  1. Hejsa 🙂 Nej, ikke helt, da honning jo er flydende. I så fald skal du bruge en form for sukkerfri sirup.

Skriv en kommentar