-
Link kopieret
Forloren hare
For mig er forloren hare vaskeægte mormormad. Det er nemlig en ret, min mormor ofte serverede, når vi besøgte mine bedsteforældre. Nok fordi hun vidste, at den både hittede hos voksne og børn.
Her får I min udgave af det klassiske farsbrød. Jeg laver forloren hare med bacon og serverer retten med en skøn hvidvinssauce. Det er utrolig nem gæstemad, der med garanti vil bring glæde hos alle generationer.

Farsbrød til 4-6 personer
Forberedelse 10 min /I alt
INGREDIENSER
FARSBRØD
500 g hakket svine- og kalvekød
1 løg
3 fed hvidløg
1 håndfuld timian
1 æg
1 dl mælk
1 dl finvalsede havregryn
1 tsk. salt
friskkværnet peber
150 g bacon i skiver
SAUCE
3 dl bouillon, fx kalve- eller grøntssagsbouillon
2 dl piskefløde
2 dl hvidvin
Salt og friskkværnet peber
FARSBRØD
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
Pil løget, og hak eller riv det fint. Pil og pres hvidløg. Hak timian fint. Rør hakket kød, løg, hvidløg, timian, æg, mælk, havregryn, salt og peber sammen i en skål, så du får en jævn fars.
Form farsen til et aflangt brød, og læg det i midten af et ovnfast fad. Læg skiver af bacon over farsbrødet, og skub enderne godt ind under kødet, så det holdes på plads.
Sæt fadet med farsbrødet i ovnen i de første 15 minutter.
SAUCE
Tag fadet ud af ovnen efter 15 minutter, og hæld så bouillon og hvidvin i bunden af fadet. Sæt det i ovnen igen, og lad det stege videre i 30 minutter.
Flyt farsbrødet over på et serveringsfad. Hæld saucen fra fadet over i en kasserolle, gerne gennem en sigte. Tilsæt fløde, og kog saucen op. Smag til med salt og peber. Lad den simre, til den tykner let, inden servering.
Opskrift på forloren hare
Forloren hare er en traditionel dansk opskrift på farsbrød. Og på trods af, hvad navnet antyder, indeholder opskriften altså ikke hare men en blanding af kalv og svinekød. Jeg kan huske, at jeg som barn troede, at min mormor serverede hare, når farsbrødet blev sat på bordet. Mine bedsteforældre havde en ven, "jægeren", som gik på jagt på deres marker i bytte for, at de fik lidt vildt til fryseren fra tid til anden. Så det var altså ikke uvant, at der var vildtkød på menuen, når vi var på besøg - men det var altså ikke tilfældet, når hun serverede forloren hare. At noget er "forloren" betyder, at det ikke er ægte. Det er en efterligning - noget, der skal ligne noget andet. Navnet "forloren hare" må altså betyde, at retten skulle lige og/eller smage som haresteg. Dét ved jeg ikke lige, om jeg vil sige. Men godt smager det i hvert fald!TIP: Prøv flere af mine opskrifter på moderne mormormad såsom min opskrift på tarteletter.

Hvordan laver man forloren hare?
Jeg laver mit farsbrød med en blanding kalv og svinekød. Det er samme blanding af kød, som mange bruger til frikadeller. Det giver nemlig en rigtig god smag og kødet bliver dejlig saftigt. Man kan ofte finde pakker af blandet kalv og svin i supermarkederne, men kan du ikke det, kan du købe begge dele og blandet selv. Eller du kan vælge at bruge svinekød alene. Et farsbrød af hakket kalv- eller oksekød vil et farsbrød med en noget kraftig kødsmag og mere kompakt konsistens, så det vil jeg nok ikke anbefale.TIP: Prøv også min opskrift på en klassisk svensk pølseret eller en lækker opskrift på fyldt mørbrad
Ingredienser til forloren hare
Til min opskrift på forloren hare bruger jeg følgende ingredienser:- Hakket kalv- og svinekød - som alternativ kan du bruge hakket svinekød uden tilsat kalv
- Løg - Hvis du (eller dine børn) ikke er vild med synlige løg, kan du rivet det på et rivejern. Så får du den gode smag uden stykker af løg i farsbrødet.
- Hvidløg - Jeg tilsætter hele tre fed, fordi jeg synes det giver en god smag. Du kan nøjes med et enkelt, hvis du ikke er så vild med hvidløg.
- Timian - Det er ikke en traditionel ingrediens, men jeg synes det passer perfekt i smagen. Du kan bruge tørret timian eller undlade det helt. Eller bruge persille i stedet for en mere traditionel dansk smag.
- Æg og mælk - Bruges for at binde farsen sammen. Jeg vil anbefale dig at bruge sødmælk, der giver den bedste smag og konsistens.
- Havregryn - Jeg bruger finvalsede havregryn, så farsen ikke bliver for våd. Du kan bruge hvedemel i stede.
- Salt og peber - Til at smage farsen til. Er du i tvivl, om du har tilsat den rette mængden, kan du tage en smule af farsen og stege det som en frikadelle. Så kan du smage på den, og du er tilfreds med mængden af salt og peber.
- Bacon - For et flottere udseende og lækker smag pakkes farsbrødet ind i baconskiver.
TIP: Prøv også min opskrift på mørbradgryde eller enebærgryde
Forloren hare med bacon
Farsbrødet pakkes ind i bacon, der bliver sprødt i overfladen og samtidig giver en rigtig god smag. Jeg har også sommetider lavet opskriften med seranoskinke som et mere moderne alternativ. Det bruges på præcis samme måde som bacon, men er som et lidt mere moderne twist til retten.