Opskrift på tarteletter med kylling og asparges
Denne opskrift på tarteletter med kylling og asparges er min udgave af den danske klassiker “tarteletter med høns i asparges”. En ret, jeg har elsket siden, jeg var barn. Og som jeg genopdagede min kærlighed til, da jeg var gravid og cravede alle mine barndomsfavoritter.
Under graviditeten planlagde Simon og jeg et besøg hos mine bedsteforældre for at fortælle dem den glædelige nyhed, at de snart skulle være oldeforældre. Inden vi pakkede bilen og kørte fra Århus mod det (endnu) mørk(ere) jylland, ringede min mormor for at høre, om vi havde nogle ønsker til menuen. “Tarteletter” meldte jeg prompte, for mit gravide jeg havde en ustoppelig lyst til den danske klassiker, og min mormor laver noget nær verdens bedste.
Selv efter Otto er kommet til verden, er min lyst til tarteletter dog ikke forsvundet. Nogle gange får jeg en akut lyst til at sætte dem på menuen – og det er heldigvis ikke spor svært!
TIP: Prøv flere af mine opskrifter på moderne mormormad såsom boller i karry, forloren hare og koteletter i fad.
Hvordan laver man tarteletter?
En tartelet betyder en “lille tærte” fra det franske ord tartelette. En dansk tartelet har dog ikke meget med den franske version, som ofte er en sød lille tærte med frugt eller bær, at gøre.
Tarteletter kan laves på mange forskellige måder og fyld. Men den helt tradtionelle danske udgave er med “høns i asparges”. En stuvet mælkesauce med hvide asparges, kogt på fond fra en suppehøne, hvoraf man også bruger kødet.
Det er sådan, min mormor laver tarteletter. Og selvom de unægteligt smager helt vidunderligt, har jeg fundet min egen, noget nemmere, fremgangsmåde, som giver et mindst lige så lækkert resultat.
Har jeg god til laver jeg fyldet på traditionel vis med kødet fra en hel kylling kogt til hønsekødssuppe med kødboller og melboller. Men er tiden mere sparsom, bruger jeg blot kyllingebrystfilet. Det er ikke helt nær så lækkert, men det kommer utrolig tæt på og smager skæppeskønt!
TIP: Prøv gerne at lave dine egne hjemmelavede tarteletskaller
Nem opskrift på tarteletfyld
Min opskrift på tarteletter med kylling og asparges laves af kyllingebrystfilet. Det braiseres (dvs. koges) i kyllingebouillon i en gryde, inden kødet trevles og bouillonen bruges til saucen.
På den måde slipper man for at koge en hel kylling eller høne, men smagsresultatet er næsten det samme. Kyllingekødet bliver dejlig mørt, og bouillonen giver god smag til saucen, som var den lavet fra helt fra bunden.
Jeg giver fyldet til tarteletterne et yderligere twist ved at tilsætte grønne asparges fremfor hvide asparges, man typsik får på dåse. Det gør fyldet lidt mere friskt og sprødt. Men du kan altså sagtens tilsætte hvide asparges, enten friske eller fra dåse, hvis du foretrækker.
TIP: Prøv også at lave tarteletter med laksemousse, ligesom jeg gør i disse filodejsskåle.